Fond ‘Bošnjaci’ dodijelio 135 stipendija nadarenim učenicima i studentima

Fond ”Bošnjaci”, čiji je osnivač prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, u ovoj školskoj godini osigurao je 135 stipendija za čiju dodjelu su u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, potpisani ugovori.

Među stipendistima je 16 studenata sa prosječnom ocjenom 10.0, a direktor Fonda Šahin Kerla je poručio da su stipendije nastavak pomoći u obrazovanju, kulturnim, duhovnim i tradicionalnim vrijednostima Bošnjaka.

– Svjesni smo odgovornosti za preuzeti emanet nešeg predsjednika Izetbegovića, da ovaj vakuf sačuvamo, stalno unapređujemo i tako doprinosimo – rekao je Kerla prije potpisivanja ugovora.

Od stipendista se očekuje, naglasio je, da marljivo rade na svom usavršavanju i sticanju najvećih akademskih zvanja te da nakon školovanja ostanu u svojoj domovini.

Podsjetio je da je cilj Fonda stipendiranje posebno nadarenih učenika i studenata, te da su do sada stipendirali više od 2.500, među kojima je više od 120 studenata sa prosječnom ocjenom 10.0, više od 250 dobitnika priznanja ‘zlatna značka’, ‘zlatna plaketa’, ‘povelja rektorata’, ‘povelja dekana’ i drugih priznanja te više od 160 brucoša učenika generacije i 16 hafiza Kur’ana.

Fond ”Bošnjaci” je osnovan 1997. godine s ciljem zanavljanja vosokostručnog kadra stradalog tokom agresije na BiH.

Pročitajte...