Laži srpskih medija o zločinu na Kapiji: Još jedna uvreda za roditelje ubijenih, ali i sve Tuzlake

Na pisanje beogradskih „Večernjih novosti“ reagovali su i iz Fondacije „Istina Pravda Pomirenje“.  Kako je navedeno na press – konferenciji u Tuzli, srbijanska država finansira, logistički i tehnički podržava samozvani tim stručnjaka koji, i nakon izrečene presude generalu Novaku Djukiću za zločin počinjen na Kapiji,  utvrđuje šta se desilo na Kapiji prije skoro 24 godine, pokušavajući da izokrene istinu…

Još jedna uvreda za roditelje ubijenih, ali i sve Tuzlake

Povodom jučerašnjeg pisanja beogradskih ”Večernjih novosti” koje su, pozivajući se na izvještaj međunarodnih eksperata o eksploziji na tuzlanskoj Kapiji 1995. godine, objavile tekst pod naslovom “Smrt u Tuzli sijalo sedam islamskih terorista”, reagovala je Fondacija ”Istina, pravda pomirenje”. Kako navode iz ove Fondacije, riječ je o još jednoj laži u nizu i pokušaju osporavanje istine o najbolnijoj rani u novijoj historiji Tuzle.

Tekst u printanom i elektronskom izdanju beogradskih ”Večernjih novosti” o kako navode konačnom izvještaju međunarodnih eksperata o simultanoj eksploziji na tuzlanskoj ”Kapiji” 1995. godine, uvrijedio je još jednom roditelje ubijenih djevojaka i mladića ali i sve Tuzlake. Kako je rečeno tim povodom u Fondaciji ”Istina pravda, pomirenje” riječ je o još jednom monstruoznom podmetanju ovog beogradskog medija.

„Oni moraju ubijediti eksperte iz Beograda, da granata nije došla s Majevice, jer su to oni tvrdili. Moraju ubijediti prvog ”Baju” u Repuplici Srpskoj da leševi nisu dovučeni iz Živinica, nego da je to kako su oni napisali sedam islamskih terorista stavilo tri – četiri kile eksploziva oko pojasa i detoniralo u istom trenutku“, ističe Sinan Alić, predsjednik Fondacije „Istina, pravda i pomirenje“ Tuzla.

„Ovdje je istina jedna, narod, Srbi u Republici Srpskoj i Srbiji su jadni, jer nisu spremni da se suoče sa svojom prošlošću, a ona će ih opterećivat“, ističe Slavko Peričević, član Upravnog odbora Fondacije „Istina, pravda, pomirenje“.

Podsjetimo, Novak Đukić je pred Sudom Bosne i Hercegovine 2009. godine proglašen krivim da je, kao komandant taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, 25. maja 1995. naredio granatiranje Tuzle, nakon čega je došlo do masakra na Kapiji. U masakru je 71 mlada osoba izgubila život, dok je više od 200 ranjeno. Đukić je osuđen na 25 godina zatvora, ali je danas na slobodi, budući da se Srbija, čiji je Đukić državljanin ne pridržava Sporazuma o izručenju koji je potpisan sa našom zemljom.

Pročitajte...