Fudbal: Stigla treća tranša novca od FIFE za pomoć zbog pandemije

Moderna zgrada Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), čija je vrijednost 10 miliona maraka i koja će zadovoljavati sve kriterije po standardima Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) i Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA), bit će otvorena svečanom ceremonijom sutra, 22. novembra, u Sarajevu ( NFSBIH - Anadolu Agency )

U sklopu borbe protiv pandemije koronavirusa, FIFA je još prošlog ljeta najavila da će na adresu Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH poslati četiri miliona dolara u nekoliko tranši.

Stigla je i treća tranša vrijedna blizu milion dolara.

Podjela je išla po dva kriterija i novac se sa jedne strane dijelio savezima, a sa druge strane klubovima. Nogometni/Fudbalski savez BiH tako je dobio 130 hiljada dolara, a po 76,5 hiljada dolara dobili su entitetski savezi. Ukupno je 51 hiljada dolara pripala kantonalnim i regionalnim savezima, te je tako na institucije fudbala u BiH “otpalo” 334 hiljade dolara.

Preostalih 666 hiljada dolara podijelit će klubovi među sobom, i to na sljedeći način. 192 hiljade dolara pripast će premijerligaškim klubovima, a svaki od njih dobit će po 16 hiljada dolara. Po 222 hiljade dolara će podijeliti klubovi koji su pod ingerencijom entitetskih saveza.