Gimnazija u Živinicama pobijedila među 105 škola i osvojila solarni laboratorij

Gimnazija ”Živinice” pobjednica je takmičenja ”Pametne škole” u kojemu je učestvovalo 105 škola iz dvije države. Učenici iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije takmičili su se u uštedi električne energije. Kao nagradu Gimnazija će dobiti solarni laboratorij i panel kojim će obezbijediti napajanje škole energijom iz obnovljivog izvora. To je dio projekta prekogranične saradnje Interreg, vrijednog 1,6 miliona eura.

novinar Azra Mešić

Škole učesnice takmičenja ”Navike promijeni školu opremi” su za četiri mjeseca smanjile troškove električne energije za ukupno sedam posto. Živinička Gimnazija pojedinačno najviše, čak 19,5 posto, a samo isključujući električne uređaje i svjetlo tokom dana. Zadatak je bio da se smanji potrošnja struje, toplinske energije i vode promjenom ponašanja, bez ikakvog finansijskog ulaganja, kažu u organizaciji CRP koja je posredovala saradnji ovih škola u projektu Interreg koji podržava i Vlada Tuzlanskog kantona.

– U ovom takmičenju učestvovalo je 105 škola, 84 iz TK i 21 iz Brodsko-posavske županije, a cijelo takmičenje obuhvatilo je oko 28 hiljada korisnika tih objekata, kaže Alma Tihić, projekt koordinatorica organizacije CRP.

Među školama iz Hrvatske najefikasnija je bila Osnovna škola Anatuna Mihanovića iz Slavonskog Broda. Obje škole su nagrađene.

– Nagrada je solarni panel koji će se u tom IPA projektu prekogranične saradnje instalirati na našu školu, u iznosu od 15 hiljada eura. To je mini centrala, a rasvjeta škole bit će pokrivena tim panelom, kaže Ilija Lučić, profesor u Gimnaziji Živinice.

A navika učenika o štednji vrijedi više nego nagrada, kaže direktor škole Sanel Mumić.

– Ovo je jedno novo iskustvo i učenika naših i svih koji su učestvovali na dodjeli tamo u Slavonskom Brodu i jedan od znakova da i mi možemo kad udružimo svoje snage dosta toga postići, pojašnjava on.

U okviru istog projekta u Slavonskom Brodu 20 mladih inovatora učestvuje u kampu solarnih inovacija, koje će iduće godine biti prezentirane na dva festivala u Slavonskom Brodu i Tuzli.

Pročitajte...