Brojni izazovi i neočekivane okolnosti imperativ za jači angažman u prvoj godini rada Vlade TK

Dovršetak izgradnje Centra za autizam, početak radova na pojektu Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka, reforma boračkog zakona kao i usmjeravanje svih kapaciteta ka putnoj deblokadi najmogoljudnijeg kantona u Federaciji samo su neki od ciljeva koje je Vlada TK stavila kao priroritet. U prvoj godini mandata suočili su sesa velikim izazovima zbog  pandemije korona virusa koja još uvijek traje. Mnogo je izazova sa kojima su se u prvoj godini mandata suočili premijer i ministri. Bez obzira na otežane uvjete rada to ih nije spriječilo da svoj rad obavljaju nesmetano. 15 miliona maraka iz budžeta je preusmjereno za savladavanje posljedica pandemije po privredu TK. „Ta sredstva će biti operativna već od sljedeće sedmice za privredne subjekte koji su aplicirali. To je bio veliki posao, radile su tri interresorne grupe,  od 15 ljudi na svim prijavama koje supristigle u Vladu. Mislim da će privredni subjekti kojima je bio zabrnjen rad biti naizad nadoknađen dio  sredstava koji su oni u tom periodu izgubili“, rekao je Denijal Tulumović, premijer TK

Zahvaljujući naporima Kantonalne vlade  usvojene su izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca za one kategorije čija prava ne tretira Federalni zakon. Već od sljedećeg mjeseca borci stariji od 57 godina ostvariće pravo na novčanu naknadu. „Za prvi period smo se odlučili da to bude 4 marke puta koeficijent puta broj provedenih mjeseci provednih u Armiji R BiH.“ – ističe premijer TK.

Jedan od priroriteta Vlade svakako je rad na saobraćajnoj deblokadi TK. Zadani ciljevi će se prema mišljenju premijera Tulumovića realizirati tokom cijelog mandata.Projekat čija se ralizacija privodi kraju je završetak izgradnje i početak rada Centra za autizam. Građevinski radovi trebali bi biti gotovi ove godine. „Od sljedeće godine trebalo bi da se osnuje novo Javno preduzeće Centar za autizam., Na tom planu ja očekujem da če sve biti operativno u aprilu naredne godine“. navodi Tulumović.

Ono na šta su u Vladi TK posebno ponosni je izdradnja Roditeljske kuće za djecu oboljelu or raka u krugu Klinije za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

 

Pročitajte...