Godišnji forum ‘Stanje i perspektive povratka u entitet RS’

Godišnji forum „Stanje i perspektive povratka u entitet RS“ bit će održan danas u Doboju u organizaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Forum obuhvata četiri panel diskusije u okviru kojih će o stanju u povratničkim zajednicama govoriti izabrani politički predstavnici povratnika u entitetu Republika Srpska, potom predstavnici privrednog, obrazovnog, zdravstvenog, vjerskog te nevladinog sektora, kao i građanski aktivisti.

Skup, koji će okupiti učesnike iz povratničkih zajednica u RS-u, otvorit će član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, dok će uime organizatora rezultate rada i programe Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica prezentirati ministar Edin Ramić.

Cilj Foruma jeste putem diskusije analizirati stanje u povratničkim zajednicama te aktuelizirati stvarne potrebe i probleme povratnika, kao i njegove održivosti u entitetu RS-a. Među ključnim problemima s kojima se susreće povratnička zajednica su evidentirani na polju građanskog organizovanja, obrazovanja, pristupa zdravstvenoj, boračko-invalidskoj i socijalnoj zaštiti, te u segmentu zapošljavanja i održivog ekonomskog razvoja.

Skup treba rezultirati donošenjem zaključaka i smjernica važnih za perspektivu povratka u entitetu Republika Srpska, u pravcu uspostavljanja olakšanog dijaloga između institucija vlasti i povratničkih zajednica, a kako bi se prevazišle regionalne, etničke i političke razlike, uklonila diskriminacija u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava te osigurali uslovi za održivost povratka, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

(RTVTK/FENA) J.Č.

Pročitajte...