Godišnjica smrti srebreničke heroine Hatidže Mehmedović

Hatidži Mehmedović su u genocidu nad Bošnjacima Srebrenice, jula 95. godine ubijena dva sina, suprug, dva brata i mnogobrojna rodbina. Bila je predsjednica udruženja „Majke Srebrenice“. Godinama se borila za istinu o genocidu, te tražila pravdu za žrtve genocida. Danas se navršava dvije godine, kako je ova Srebrenička majka preminula. U Srebrenici je prigodnim vjerskim programom obilježenja godišnjica od njene smrti.

Hatidža Mehmedović, je hrabra Majka Srebrenice koja se do zadnjeg svog životnog daha borila za istinu o genocidu koji se jula 95. godine desio u Srebrenici. Srce heroine koja je tražila pravdu za žrtve genocida, prestalo je kucati prije dvije godine. Nama živima je obaveza da čuvamo sjećanje na ovu hrabru ženu, navode u Udruženju “Majke Srebrenice”.

U Srebrenici je prigodnim vjerskim programom, obilježena godišnjica smrti Hatidže Mehmedović. Doprinos ove Srebreničke majke nemjerljiv je. Delegacija Kantonalnog odbora SDA i Kluba Poslanika u Skupštini TK, danas su također u posjeti Srebrenici, prisustvovali i obilježavanju godišnjice smrti Srebreničke heroine. Srebrenica i njen narod, uvijek su se mogli osloniti na podršku TK. Potcrtano je ovo i tokom današnje posjete. Hatidži Mehmedović su u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine ubijeni sinovi Azmir i Almir, suprug Abdulah, dva brata i mnogobrojna rodbina. 22. jul trebao bi se obilježavati svake godine kao Dan sjećanja na Hatidžu Mehmedović, poručeno je iz Srebrenice.

Pročitajte...