Gotova je analiza rada škola koje obrazuju odrasle u TK

Ukupno 27 obrazovnih ustanova u Tuzlanskom kantonu koje imaju dozvolu i za obrazovanje odraslih prošle su inspekcijski nadzor ove djelatnosti, kako bi se utvrdilo da li iz neke od njih na tržište rada dolaze takozvane lažne diplome. Inspektori kažu da jest bilo određenih nepravilnosti na koje su ukazali, ali ni javne ni privatne škole nisu napravile teži prekršaj koji bi rezultirao zabranom rada ili nekom velikom kaznom.

novinar Azra Mešić

U skladu s odlukom Vlade Tuzlanskog kantona inspektori su u školama provjeravali rade lii u skladu sa Zakonom o obrazovanju odraslih koji je na snazi od 2015. godine. Analizirali su dokumentaciju nastalu unazad tri školske godine.

– Nailazili smo na slučajeve da matična knjiga nije zaključena. Ona mora biti zaključena da se ne bi naknadno desilo upisivanje polaznika. Imali smo slučajeve da smo tražili da pribave rješenja Ministarstva obrazovanja vezano za nastavne programe, ako nisu. Tu smo također izdaveli rješenja i kad je u pitanju trajanje obrazovanja. Propisane su određene mjere, kaže Svjetlana Pejić, glavna kantonalna inspektorica za obrazovanje i nauku TK.

Inspektori ovaj put nisu pronašli izvore lažnih diploma kojih kako kažu zaista ima, a najčešće nose pečate atraktivnih mješovitih srednjih škola koje imaju veliki broj stručnih usmjerenja. No, ukoliko poslodavac posumnja da njegov zaposlenik možda svoj radni angažman želi bazirati na lažnom dokumentu, to može prijaviti na provjeru.

– Mi radimo i te nadzore, ali to su uglavnom po zahtjevima stranka, ili prijavama anonimnim ili poslodavaca ili ministarstava inostranih poslova, obrazovanja. U tim slučajevima ako imate diplomu određenih ustanova, odete, utvrdite da ona ne postoji u evidencijii pod tim brojem, ona je diploma koja nije vjerodostojna i lažna diploma, dodaje inspektorica Pejić.

Nema razloga za brigu u ustanovama koje poštuju zakon, kažu u inspekcijama, a i u Ministartsvu za obrazovanje koje je naložilo pojačanu kontrolu. Svaki slučaj prepoznavanja lažne diplome dalje prosljeđuju nadležnom tužilaštvu.

– Mi ćemo učiniti sve da zadržimo ovaj nivo obrazovanja kakav je bio do sada i stvarati kvalitetnije uslove kad je u pitanju obrazovanje na području našeg Kantona, kazao je za RTVTK Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje i nauku TK.

Detaljan izvještaj kantonalne inspekcije za obrazovanje bit će gotov za desetak dana, nakon čega će se o njemu očitovati Vlada Tuzlanskog kantona.