Govorni uređaji za mjerenje šećera i tlaka za slijepe i slabovidne

Ukupno pedeset građana oštećenog vida iz Tuzle danas je dobilo uređaje za mjerenje nivoa šećera u krvi i tlakomjere sa opcijom govora. Podjela uređaja čiju je nabavku finansirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država upriličena je simbolično na Međunarodni Dan bijelog štapa, kako bi se ovim ljudima pomoglo da budu samostalniji u kontroli parametara vlastitog zdravlja.

novinar Azra Mešić

Ervin Ćosić je vid izgubio u dvadesetoj godini, od posljedica dijabetesa. Da bi održavao nivo šećera u krvi svakodnevno ga mora mjeriti. Dosad je za to trebao pomoć drugih, ali mu ta pomoć neće više trebati. Zahvaljujući Udruženju građana oštećenog vida Tuzla, čiji je član dobio je govorni mjerni aparat.

– Kako sam se ja dosad snalazio je obični aparat kojim se bocnemo u jagodicu prsta. Potrebna je kapljica iz prsta. I da mi očita vrijednost šećera, a s ovim aparatom tu trakicu mogu ubaciti sam i aparat bi mi sam očitao vrijednost šećera u krvi, kaže Ervin za RTVTK.

U Tuzlanskom kantonu zvanično živi blizu 800 građana sa djelimično ili potpuno oštećenim vidom, a mnogo ih je poput Ervina.

– Dijabetis je jedan od vodećih uzročnika sljepoće i kod nas i u svijetu i sve više nam se javlja osoba ne samo starije životne dobi, nego i mlađih koji su izgubili vid usljed dijebetesa. Statistike na nivou države, ni entiteta se ne vode, tako da nemamo potpune podatke, pojašnjava Tifa Tučić, izvršna direktorica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla

Simbolično na Dan bijelog štapa 20 je slijepih i slabovidnih osoba dobilo aparate za mjerenje šećera, a njih 30 je dobilo govorne tlakomjere. Dio je to projekta kojima se ističu prava slijepih osoba na zdravstvenu zaštitu, a koji je finansirala Američka ambasada u našoj zemlji.

– Imamo veliki broj grant programa koji su fokusirani na marginalizirane grupe i ljude koji ranije nisu imali jednaka prava u društvu, a smatramo da je nivo jedne demokratije mjerljiv upravo jednakim pravima za sve, kaže Alisson Alego, direktorica Ureda za odnose s javnošću u Ambasadi SAD u BiH.

Zdravstvena zaštita i pristup ustanovama zdravstvene zaštite moraju biti dostupni svim osobama jednako, pa i onima koji se zbog slabovidnosti otežano kreću poručeno je sa ovog događaja.

 

Pročitajte...