Grabar-Kitarović: Treba dati priliku pametnoj i inovativnoj, a ne podobnoj Hrvatskoj

-Treba nam borba za bolje plaće, radna mjesta, viši životni standard, za kvalitne investicije, bolje školstvo, za thenološki razvoj, poručila je Grabar-Kitarović

ZAGREB (AA) – Aktuelna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prošla je u drugi krug predsjedničkih izbora koji će u toj zemlji biti održani 5. januara, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon posljednjih zvaničnih rezultata koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP), Grabar-Kitarović je u obraćanju prisutnim u izbornom stožeru poručila da treba dati priliku pametnoj i inovativnoj, a ne podobnoj Hrvatskoj. Među večeras prisutnim bio je i premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Zoran Milanović vodeći je na listi predsjedničkih kandidata po broju glasova, a na drugom mjestu je aktuelna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“Hvala vam što ste pokazali koliko je bitno da se hrvatski predsjednik odnosno predsjednica biraju iz naroda, od naroda i izravnim izborima. Čestitam svim, neću reći protukandidatima nego sukandidatima na njihovim rezultatima, koje su postigli danas. Ovo je bila bitka, kako bi negdje rekli, deset na jednoga, odnosno deset na jednu, a imala sam i jakog sukandidata na svom političkom spektru za razliku od Milanovića”, kazala je Grabar-Kitarović.

Poručila je da “idu u pobjedu”. Zahvalila se svima koji su bili uz nju.

“Večeras se posebno želim zahvaliti svima vama mladima, ne samo iz mladeži HDZ-a nego mladima u Hrvatskoj, posebno onima koji su prvi put izašli na izbore jer to je vaša građanska dužnost. Svi smo mi rođeni u nekim drugim vremenima i još nosimo tragove naših tragičnih podjela i borbe za slobodu. Vi ste rođeni u miru, u demokratskoj i slobodnoj Hrvatskoj, koja je članica EU i NATO-a. Vi ste budući lideri, vi ste oni koji će preuzeti kormilo naše države i zbog toga morate biti samosvjesni hrvatski i evropski građani jer ovu Hrvatsku gradimo za vas, za vašu djecu i zato moramo gledati u budućnost i ono što će bitoi važno za deset, 20 ili 30 godina, a nikako u prošlost”, kazala je Grabar-Kitarović.

Kako je kazala, večeras s ponosom ali i osjećajem duboke odgovornosti stoji i traži povjerenje za glas u drugom krugu predsjedničkih izbora.

“Pozivam sve vas, od Slavonije do Dalmacije da izađete na izbore i u drugom krugu date glas za bolju Hrvatsku. Bit će to glas za pet godina žestoke borbe, žestokog rada za ovu našu Hrvatsku. Marljivost, rad i odlučnost. Moj drugi mandat je upravo to, svakodnevna borba za promjene u našem društvu koje je nažalost još uvijek podijeljeno. To nas vraća unatrag i umorni smo od toga. Idemo u budućnost”, izjavila je u obraćanju.

Smatra da treba borba za demografsku obnovu.

“Treba nam borba za bolje plaće, radna mjesta, viši životni standard, za kvalitne investicije, bolje školstvo, za thenološki razvoj. Trebamo dati priliku pametnoj i inovativnoj, a ne podobnoj Hrvatskoj. Zajedništvo znači da smo svi okupljeni oko istih ciljeva. Naravno, možemo drugačije razmišljati i poštivati tuđe mišljenje ali zajedništvo je bilo ključ uspjeha u Domovinskom ratu i ostaje ključ uspjeha u miru. Svi mi smo Hrvatska”, poručila je Grabar-Kitarović.

Kako je kazala, borit će se u prvim redovima za Hrvatsku, a ne za sebe i za interese zemlje i naroda.

Grabar-Kitarović se obratila i onima koji su u prvom krugu glasali za nekog drugog kandidata.

“Znam da su neki od vas na taj način željeli izraziti određeno nezadovoljstvo. Vaša mi je poruka sasvim jasna. Čula sam je, razumijem je ali sada nije vrijeme da se ponovo dijelimo. Svi zajedno ne smijemo dopustiti da se vratimo na neku staru politiku”, kazala je Grabar-Kitarović.

Za pobjedu u prvom krugu izbora bilo je potrebno 50 posto plus jedan glas, što nije ostvario nijedan kandidat. S obzirom na tu činjenicu u prvom krugu danas održanih predsjedničkih izbora, 5. januara bit će održan drugi krug izbora u kojem će se birati između dva kandidata – Milanovića i Grabar-Kitarović.

U 19 sati zatvorena su birališta širom Hrvatske za predsjedničke izbore na kojima je više od 3,8 miliona registrovanih birača biralo između 11 predsjedničkih kandidata koji su uspjeli prikupiti više od 10.000 valjanih potpisa podrške birača.

Ukupan broj birača s pravom glasa za ove predsjedničke izbore iznosi 3.854.747, što je za 75.466 više nego na izborima za predsjednika 2014. Razlog je u tome da se automatski svi birači u dijaspori koji imaju važeću ličnu kartu, a nemaju prebivalište u Hrvatskoj, stavljaju na popis.

Odziv na današnjim predsjedničkim izborima je veći u odnosu na 2014. godinu, kada je odziv bio 36,36 posto.