Građevinske firme iz BiH zbog viza odustaju od angažmana u Njemačkoj

Vanjskotrgovinska komora BiH je u saradnji sa privrednim komorama u FBiH i RS, objavila oglas za dodjelu detašmana za izvođenje radova u Njemačkoj. Kako se navodi, ove godine će biti podijeljeno 2.000 godišnjih dozvola preduzećima iz BiH za rad u Njemačkoj. Predmet konkursa su 790 dozvola za oblast građevinarstva, 470 dozvola za oblast izolaterstva, te 740 dozvola za ostale djelatnosti poput montažerstva, rudarstva i drugih djelatnosti. Međutim, interes domaćih firmi za ovu vrstu angažmana je svake godine sve slabiji i to zbog administrativnih zastoja.

novinar Azra Mešić

Prije deset godina građevinske firme iz Bosne i Hercegovine takmičile su se koja će dobiti posao na tržištu Njemačke. Danas su vrlo rijetke one koje uopšte konkurišu po osnovu detašmana – međunarodnih ugovora koji regulišu ovu oblast. Problem je, to što se se na vize za radnike koje izdaje njemačka Ambasada, čeka po više od tri mjeseca, kaže Mersudin Bureković, vlasnik firme GD Dekor iz Tuzle koja već dvije decenije izvodi završne radove u građevinarstvu.

– Generalno mnoge firme su prestale da rade sa detašmanima jer je to dugotrajni proces, od dana kad dobijemo taj termin dok pošaljemo osobu, to traje i do tri mjeseca. Previše nam je da čekamo dva, tri ili više mjeseci. Ne možemo ni tim poslodavcima da garantujemo kad ćemo poslati ljude, kaže za RTVTK Mersudin Bureković, vlasnik građevinske firme iz Tuzle.

Bureković je prošle i ove godine tražio termine za izdavanje viza radnicima mjesecima prije potpisivanja ugovora s njemačkim investitorima, ali je to komplikovana procedura i najvjerovanije će odustati od ovakve vrste angažmana. U Kantonalnoj privrednoj komori u Tuzli kažu da nijedna velika građevinska firma više ne uzima poslove po osnovu detašmana u Njemačkoj. Predsjednik Nedret Kikanović mišljenja je da državne institucije moraju lobirati kod Ambasade Njemačke, da osobe koje odlaze na rad po osnovu međunarodnih ugovora dobiju prioritet.

– Mislim da je potrebno da Ministarstvo vanjskih poslova zajedno s Vanjskotrgovinskom komorom izdejstvuje za ovaj vid rada pogodnost gdje bi oni mogli dobiti stalni termin za izdavanje dozvole, nagašava Kikanović.

I prošle je godine na raspolaganju bilo 2000 detašmana za građevinske firme iz BiH za rad u Njemačkoj. No, podijeljeno je tek 87%. Ostatak od 13% nije se realizirao upravo zbog problema s vizama. Zbog ogromnog broja zahtjeva građana za termine u njemačkoj Ambasadi, građevinarima će dobiti vize za novu sezonu biti i dosta teže.