Gradonačelnik Živinica i predstavnici firme “Eko-Sep” Živinice obišli regionalnu deponiju „Eko-Sep“

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković i predstavnici firme “Eko-Sep” Živinice obišli su danas lokaciju na kojoj se gradi  regionalna deponija „Eko-Sep“ Grada Živinice, Općine Banovići i Općine Kladanj. Naglasili su važnost projekta i rješavanje problema odlaganja otpada. Vrijednost investicije je 15 miliona KM. Završetak radova očekuje se sredinom iduće godine.

Autor:Dino Dropić

Radovi na regionalnoj deponiji “Eko-Sep” odvijaju se punom parom.  Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković prilikom svoje posjete istakao je zadovoljstvo viđenim načinom i kvalitetom rada. Istakao je kako će posebnu važnost ovom projektu izgradnje navedene deponije dati i  mogućnost naknadne obrade otpada gdje bi se mogla vršiti dodatna reciklaža.

“Veoma smo zadovoljni sa viđenom situacijom danas na terenu. Ja se nadam da ćemo u toku, a čak i najavljuju da će u maju biti  završena ova deponija. Ona nam je posebno važna obzirom da mi  želimo kada je grad Živnice u pitanju ići ka obradi otpada. Naknada obrada za nas je posebna zato što nudi i jednu drugu filozofiju upravljanja otpadom i upravljanja energijom. Iz  tog razloga jako je bitno da  do maja bude završena”, rekao je Samir Kamenjaković gradonačelnik Živinica.

 Direktor Eko- Sepa zadovoljan je dinamikom izvođenja radova. Trenutno su u toku zemljani pripremni radovi, koji uključuju:

 “ Skidanje humusa, šumskog dijela i pripremni radovi na tijelo deponije. Ono što vidite sa moje lijeve strane  to će biti upravna zgrada, iza vas će se nalaziti ulaz, biće i ostali elementi parkinzi i tako dalje. Ono što vidite iza to je mjesto gdje će biti tijelo deponije taj glavni dio naše buduće sanitarne depresije”, istakao je Selmir Šljivić direktor “Eko-Sep” Živinice.

 Izgradnja deponije od velikog je značaja  za Tuzlanski kanton. Na ovom području trenutno samo Grad Tuzla ima sanitarnu deponiju, a uskoro će dobiti i Živinice. Očekuje se da radovi budu završeni do maja iduće godine  čime će se otpad zbrinjavati na ekološki ispravan i prihvatljiv način, poručeno je ovom prilikom.

Pročitajte...