Granična policija BiH: Nije evidentiran prelazak granice Milomira Savčića

Granična policija BiH ne raspolaže sa informacijama da je Milomir Savčić napustio područje Bosne i Hercegovine od jučer, 9. augusta.

“Nije evidentiran prilikom eventualnog pokušaja prelaska odnosno izlaska iz BiH na nekom od graničnih prijelaza, od 9. augusta do ovog trenutka”, rekla je glasnogovornica GP BiH Franka Vican.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS-a jučer je boravio u Sarajevu na ročištu nakon čega se uputio kući. Nakon što mu je oko 16 sati određen pritvor, Sudska policija BiH ga u večernjim satima nije pronašla na njegovoj adresi stanovanja.

Sud BiH je zbog toga danas donio odluku o raspisivanju međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, optuženim za genocid u Srebrenici jer je nedostupan institucijama BiH.

Ovaj proces se na Sudu BiH vodi od juna 2020. godine, a optužnica je podignuta u januaru. Tužilaštvo BiH ga tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.

O njegovoj lokaciji nije bio upoznat ni advokat Miodrag Stojanović, a s obzirom na to se niko nije javljao na telefon, sumnja se da je mogao pobjeći preko granice u neku od susjednih zemalja.

Pročitajte...