Gudeljević: Damir Džumhur zaslužuje status vrhunskog sportiste BiH

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Nerfid Džumhur, otac najuspješnijeg teniseraa u Bosni i Hercegovini Damira Džumhura, danas je razgovarao s ministricom Ankicom Gudeljević o temama koje se odnose na status Damira Džumhura u BiH, tretmanu institucija države glede njegovog proglašenja vrhunskim sportašem, potpori države za sudjelovanje na turnirima i drugim bitnim temama koje se odnose na rad tog sportiste.

Nažalost, 2017. godine Džumhurova prijava za status vrhunskog sportiste je odbijena zato što je “zahtjev neuredan”. Imajući u vidu ovu činjenicu ministrica Gudeljević je željela pokrenuti razgovor o ovoj temi cijeneći da formalni propust ne bi smio stajati na putu sportašu koji godišnje trideset sedmica igra mečeve prezentirajući tako tokom cijele godine Bosnu i Hercegovinu kao njen najbolji promotor.

Već sama činjenica da se vrhunski sportisti moraju prijaviti na konkurs umjesto da se po automatizmu prethodnih uspjeha njihov izbor stavlja u proceduru je nedopustiva, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ujedno, treba naglasiti da je Džumhur prvi sportista koji je 2010. godine Bosni i Hercegovini donio zlato sa Olimpijade u Singapuru te da je u tom razdoblju bio treći junior na svijetu.

Ministrica Gudeljević je naglasila da će sve što je u ingerenciji Ministarstva poduzeti kako bi nepravda prema Džumhuru bila ispravljena i kako bi se u proceduru vratio njegov izbor za vrhunskog sportistu BiH.

Istakla je da je sport veoma značajan za jednu državu, da su sportisti njeni najbolji promotori, a sportisti koji osvajaju medalje moraju biti prioritet i imati zasluženo mjesto u društvu.
(RTVTK/FENA)

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno