Hoće li nedostatak vode, višegodišnji problem Koraja, konačno biti riješen?

Povratnici Mjesne zajednice Koraj u Republici Srpskoj od povratka se suočavaju sa problemom nedostatka vode. Općina Čelić je u saradnji sa instutucijama vlasti Brčko distrikta i FBiH započela projekat izgradnje potisnog cjevovoda na relaciji Čelić – Koraj. Projekat će Korajcima i okolnim Mjesnim zajednicama Lopara konačno osigurati dovoljne količine vode.

Izvorišta pitke vode za stanovnike MZ Koraj nalaze se u Federaciji Bosne i Hercegovine dok vodosistemom upravlja Javno komunalno preduzeće iz Lopara. Veliki mrežni gubici te nedostatak vode u izvorištima osudili su Korajce na višegodišnje restrikcije vode. Izgradnjom potisnog cjevovoda na relaciji Čelić – Koraj ovi problemi bi konačno mogli biti riješeni, pojasnio je Mahir Čejvanović, predstavnik izvođača radova.

Investiranje oko 200 000 KM  za ovaj projekat Općini Čelić je veliki izdatak ali je interes povratnika na prvom mjestu – naglašava načelnik Muminović. Nakon  prve faze kojoj se već nazire kraj, stanovnici Koraja imat će dovoljne količine vode. U drugoj i trećoj fazi planirana je izgradnja novog rezervoara kapaciteta 180 kubika te rekonstrukcija sekundarne mreže u Mjesnoj zajednici Koraj.

Pročitajte...