Hoće li zbog koronavirusa doći do povećanja cijena?

S poboljšanjem epidemiološke slike život se polako vraća. Nakon više od dva mjeseca s radom su počeli, frizerski i kozmetički saloni, pokrenut je i javni prijevoz kao i rad pijaca. Istražili smo da li su i namjeravaju li vlasnici obrtničkih radnji povećati cijene usluga narednih dana i da li se pridržavaju ranije donesenih preporuka.

Pojedini vlasnici frizerskih i kozmetičkih salona najavili su da bi u narednom periodu moglo doći do povećanja cijena usluga, dok ima i onih koji cijene neće mijenjati. Obim posla je u padu, jer su uslovi rada zahtijevniji. Saloni sada moraju ulagati i u zaštitnu opremu, dezinfekciona sredstva, a zbog držanja obavezne fizičke distance, primorani su primati manje mušterija.

– Taj problem imamo svi. Ne možemo primiti onoliko mušterija koliko bi možda mogli da uradimo. Moramo držati distancu, moramo izdvojiti dosta više vremena za jednu mušteriju. Velika su izdvajanja za dezinfekciona sredstva, za ruke, za obuću, dezinfekciju pribora. Ja za sada ne planiram dizati cijene, iz jednostavnog razloga, jer su ljudi pod otkazima, plate su umanjene, kazala je Aida Omerović, vlasnica frizerskog salon „Aida“ Tuzla.

Širenje koronavirusa ostavilo je posljedice na sektor prijevoza. Naredbom Kriznog štaba u martu je obustavljen javni linijski i vanlinijski prijevoz putnika. Ponovo je uspostavljen sredinom maja, ali uz određene mjere zaštite. Autobusi sada voze poluprazni, i po starim cjenama. Do kada će tako biti nije sigurno, jer su prijevoznici već pretrpjeli velike gubitke.

– Mi smo krenuli sada sa cijenama koje su bile prije pandemije. Nismo imali neko automatsko povećanje. Htjeli smo da krenemo da vidimo kako će se razvijati situacija. Ako se bude relativno brzo poboljšavalo, odnosno povećavao broj putnika onda bi zadržali te cijene, istakao je Nedžad Siočić , direktor Turističke agencije Transturist dd Tuzla.

Gradska pijaca Tuzla posjećenija je nego prošle godine u istom periodu, tvrde trgovci, dok su cijene ostale iste.

– Cijene su site prilično. Od prošle godine nije ništa da je skuplje. U ovom periodu jagoda je isto bila ova cijena. Možda je malo skuplja, ali to je zbog ovih kiša, izjavila je Enesa Mandžukić, prodavačica.

Iz najvećeg trgovačkog lanca „Bingo“ potvrdili su nam da trenutno nema najave poskupljenja osnovnih životnih namirnica od njihovih dobavljača.

(RTVTK)