Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH

Sabor Hrvatske usvojio je danas Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH koja, među ostalim, poziva na izmjene bosanskohercegovačkog ustava i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Sabor je s 81 jednim glasom za, 4 sudržavana i 11 protiv u petak izglasao Deklaraciju u položaju Hrvata u BiH. Zastupnici Mosta nisu glasali.

Bosanskohercegovački intelektualci okupili su se jutros u Sarajevu kako bi raspravljali o odgovoru na Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, o kojoj je raspravljao hrvatski Sabor.

Kako je najavljeno, intelektualci bi trebali sačiniti svojevrsnu antideklaraciju, koja bi sadržavala njihovo viđenje položaja Hrvata u našoj zemlji.

Ovom skupu, između ostalih prisustvovali su bivši ministar vanjskih poslova, Zlatko Lagumdžija, bivši gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, Miro Lazović – nekadašnji predsjednik Skupštine Republike BiH, te Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Iz Naše stranke poručuju da Deklaracija tretira Hrvate u BiH kao dijasporu i time se ugrožava sama suština prava i obaveza koje Hrvati imaju unutar Bosne i Hercegovine. Sabor susjedne države indirektno priziva na partijsku homogenizaciju te guši politički i ideološki pluralizam unutar hrvatske zajednice u BiH, prijeko potreban za njen napredak.

Naša stranka ističe da Deklaracija zahtijeva nedvosmislen odgovor Bosne i Hercegovine, prvenstveno u kontekstu insistiranja na suverenitetu BiH, ali i stvaranja normalnijeg okvira za saradnju za koju je potrebno razumijevanje i obostrano povjerenje.

“Potrebno je istaknuti da je jučerašnja rasprava pokazala da i u ovom trenutku u Hrvatskoj, kako u Saboru tako i van njega, postoje one snage koje ne podržavaju Deklaraciju, što nam daje nadu da ipak postoji politički prostor za izgradnju budućih dobrosusjedskih odnosa. Ravnopravnost svih i građana i naroda, te razvijanje dobrih i korisnih odnosa sa zemljama u regionu uz uzajamno poštivanje suvereniteta su bile i ostaće temeljni politički principi djelovanja Naše stranke”, kaže se u saopćenju te političke partije.

Profesor Hasan Muratović je za N1 kazao da je Deklaracija o položaju Hrvata dokument HDZ-a.

“To je akcija HDZ-a u Hrvatskoj, ali mi znamo da je to na inicijativu HDZ-a u BiH. Kada promatrate glavne govornike i autore amandmana u Briselu, 20 njih je napravila Željana Zovko, naša bivša ambasadorica. Predlagač Deklaracije je Božo Ljubić. Vidite to je dokument HDZ-a, a nažalost će postati dokument države Hrvatske kada ga Sabor usvoji. Nikakvih navoda nema da su nekakvi garanti sporazuma, nego svjedoci. Jasno da će biti usvojena, HDZ je predlaže i ima većinu”, kazao je Muratović.

Fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, za N1 je govorio o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, koji je predmet rasprave Hrvatskog sabora. Marković tvrdi da je ova Deklaracija nezreo potez Hrvatskog sabora.

“Smatra se da je Tuđmanova politika prema Bosni bila najkatastrofalniji dio hrvatske politike i to se tako nastavilo. Ne pravi politiku Hrvatski sabor, nego je Hrvatski sabor instrumentaliziran iz Mostara, konkretno hercegovačkog HDZ-a. A iza tog HDZ-a stoji ta Herceg-Bosna, koja je osramotila Hrvatsku nakon ustaštva”, kazao je fra Marković.

Smatra da Hrvatski sabor ovim ništa ne pomaže Hrvatima u BiH.

“Hrvatski sabor može nam pomoći da kaže da je naša kuća i naš dom Bosna i Hercegovina. Hrvatski sabor može pomoći nama i napraviti našu kuću, a ovako Sabor govori da smo ugroženi, da mi nismo bh. Hrvati, da smo samo Hrvati”, istakao je.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentirao i raspravu u Hrvatskom saboru koja se vodila oka teksta Deklaracije o položaju Hrvata u BiH i evropskom putu BiH.

“Hajdemo skinuti te nepotrebne okove i predrasude da jedna zemlja ne bi mogla raspravljati u svom predstavničkom tijelu o najvažnijoj vanjskopolitičkoj temi”, rekao je Plenković.

“To što imate neke političke aktere i tu ne mislim na ljude u HDZ-u, nego izvan njega, koji bi tu htjeli ne znam što nakititi, to je element politike nezrelosti i neznanja o toj temi”, rekao je Plenković, odgovarajući na pitanje novinara koja je granica koje se ne bi trebala prijeći da se ne ugrozi međunarodni položaj Hrvatske.

Pročitajte...