Humanitarna organizacija IHH pomaže muslimane Arakana: Potrebni lijekovi, hrana, šatori… (FOTO)

– Humanitarna organizacija IHH iz Turske nastavlja s dostavom pomoći muslimanima Arakana koji su prethodnih sedmica izbjegli iz Mijanmara u susjedni Bangladeš

COX’S BAZAR (AA) – Humanitarna organizacija IHH iz Turske nastavlja s dostavom pomoći muslimanima Arakana koji su prethodnih sedmica izbjegli iz Mijanmara u susjedni Bangladeš, javlja Anadolu Agency (AA).

Ekipe IHH i dalje dostavljaju pomoć u izbjeglički kamp “Balukhali”, udaljen oko 50 kilometara od grada Cox’s Bazara.

Aktivisti su izbjeglicama iz Arakana podijelili pakete sa hranom u kojima se nalaze osnovne potrepštine.

Ekipe IHH su odmah po izbijanju humanitarne krize počele s dostavom pomoći izbjeglicama u Bangladešu.

Prema posljednjim podacima, ova humanitarna organizacija je do sada podijelila pomoć za preko 32 hiljade izbjeglica u toj zemlji.

Aktivisti IHH su izbjeglicama dijelili pakete sa hranom, topla jela, šatore i novac.

Poručili su kako je u izbjegličkom kampu “Balukhali” sve veći broj izbjeglica. Navodno su izbjeglicama iz Arakana trenutno potrebni lijekovi, hrana, šatori i hrana za bebe.

Pretpostavlja se da je do sada u Bangladeš izbjeglo preko 200 hiljada muslimana Arakana.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 60 muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana primorane da bježe ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.

(RTVTK/AA)

Pročitajte...