I ove godine obilježavanje ‘Dana šehida’ u Potočarima

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica i Medžlis Islamske zajednica Srebrenica nastavljaju dugogodišnju tradiciju obilježavanja “Dana šehida“ te će tako učenjem tevhida za žrtve genocida i na drugi način, u Memorijalnom centru Potočari građani Srebrenice odati počast nevino ubijenim žrtvama.

– Svake godine ‘Dan šehida’ obilježavamo u Memorijalnom centru Potočari, i ove godine ćemo imati vjerski program koji počinje u 12 sati. Pozivam porodice preživjelih da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj – kazao je za Fenu glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić

Nakon obavljanja vjerskog programa i klanjanja podne-namaza, porodice će posjetiti mjesne šehitluke u Kazanima, Gornjim Potočarima, Starom gradu, Bojni i šehidskom mezarju na Kragljivodi gdje će biti proučen jasin.

Do danas je u mezarju Memorijalnog centra ukopano 6.575 žrtava genocida u Srebrenici.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen ‘Danom šehida’, kao dan sjećanja na sve one koji su dali svoje živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i odavanje počasti na druge načine.

Pročitajte...