Inicijativa mladih za ljudska prava traži zakon o zabrani fašističkih udruženja

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH oštro je osudila čin obilježavanja i odavanja počasti osuđenom ratnom zločincu Draži Mihajloviću, te zahtijeva brzo djelovanje i donošenje zakona o zabrani djelovanja ovakvih organizacija i pokreta.

Navode da u jeku okupljanja četničkog Ravnogorskog pokreta koji se odigrao u nedjelju u Višegradu kako bi odali počast Draži Mihailoviću, osuđenom ratnom zločincu pod čijim su zapovjedništvom u Drugom svjetskom ratu počinjeni progoni i pokolji hiljada ljudi, te unatoč apelu povratničkog stanovništva u Višegradu da su pod istim četničkim obilježjima i ideologijom počinjeni brojni ratni zločini nad nevinim stanovništvom u Višegradu 1992., nema reakcije institucija BiH.

– Naime, u BiH ne postoji zakon koji bi zabranio veličanje fašističkih ideologija. U Parlamentarnoj skupštini BiH je bilo nekoliko pokušaja usvajanja nacrta Zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebi njihovih simbola u BiH, ali na kraju nije bilo saglasnosti o tome koje su organzacije i pokreti okarakterisani kao fašistički, stoga nema ni sankcija za ovakve događaje – ističu iz te organizacije.

Također, naglašavaju da je bosanskohercegovačkom pravnom sistemu pod hitno potreban zakon koji bi zabranio djelovanje svih organizacija koje u okviru svog programa imaju fašističku i neofašističku ideologiju.

– Smatramo da je nedopustivo ne reagovati na takva dešavanja i razočaravajuće da vladajuće institucije ništa ne poduzimaju u smjeru njihove zakonske regulacije i sankcionisanja – saopćeno je iz Inicijative mladih za ljudska prava u BiH.