Inzko: Vlasti moraju provesti presudu Evropskog suda i ukinuti diskriminaciju

Izabrani lideri ove zemlje treba da se srame što za cijelu jednu deceniju nisu implementirali presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, jer na taj način održavaju postojanje diskriminacije – izjavio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

On je podsjetio da je 22. decembra 2009. godine, Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava donijelo presudu u istaknutom predmetu Sejdić i Finci protiv BiH u kojoj se navodi da Ustav BiH i izborni zakoni sadrže diskriminatorne odredbe koje onemogućavaju građanima koji ne pripadaju kategoriji “konstitutivnih naroda” da se kandidiraju na izborima za funkcije člana Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda BiH.

Presuda je donesena nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2008. godine između BiH i Evropske unije.

Tim sporazumom, BiH se obavezala da će rješavati prioritete iz Evropskog partnerstva, a jedan od njih je izmjena izbornog okvira u vezi sa članovima Predsjedništva BiH i delegatima u Domu naroda, kako bi se osiguralo puno poštivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima i postprijemnim obavezama prema Vijeću Evrope.

Suština te desetogodišnje presude je jasna, a to je da svi građani BiH treba da imaju ista prava, a Inzko je pojasnio da to nije nikakva radikalna ideja, već način kako funkcioniraju normalna demokratska društva, te da je diskriminacija po osnovu nečije nacionalne pripadnosti oblik rasne diskriminacije, i stoga je krajnje teška.

Sud u svojoj presudi smatra da se različito postupanje koje se isključivo ili u kritičnom obimu zasniva na etničkom porijeklu pojedinca ne može objektivno opravdati u savremenom demokratskom društvu koje je izgrađeno na principima pluralizma i poštovanja različitih kultura.

Tom presudom vlastima BiH je naloženo da poduzmu potrebne korake da zaštite prava građana te time okončaju diskriminaciju po osnovu rasne i etničke pripadnosti. Međutim, deset godina nakon donošenja presude Evropskog suda za ljudska prava, diskriminacija se i dalje nastavlja, budući da ta presuda nije implementirana.

Aneks 4 Daytonskog sporazuma, istakao je Inzko, koji je Ustav ove zemlje, kaže da je BiH demokratska država, koja funkcionira u skladu sa vladavinom prava te da se Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda i njeni protokoli u Bosni i Hercegovini direktno primjenjuju i imaju prednost nad svim drugim zakonima.

– Imajući to na umu, krajnje je vrijeme da se svakom građaninu BiH pruži jednak tretman, što je također utvrđeno Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima UN-a – rekao je visoki predstavnik Inzko.

Presuda u slučaju Sejdić-Finci, podsjetio je, nije jedina presuda tog suda koju vlasti BiH uporno zanemaruju, a vlasti također moraju poduzeti korake koje je sud naložio u predmetima Zornić, Pilav i Šlaku, što bi okončalo diskriminaciju po osnovu etničke pripadnosti i prebivališta.

– Cilj je uvijek isti – ukinuti diskriminaciju. Ovo je centralni element kojim se BiH može učiniti stvarnim domom svih njenih građana, bez obzira na etničku pripadnost – izjavio je Inzko.

Kako je visoki predstavnik konstatirao nakon posljednje sjednice PIC-a, vlasti BiH „neke građane tretiraju kao manje jednakopravne od drugih“, naglasivši da su svi građani BiH kažnjeni sadašnjim nepravednim sistemom, koji je on opisao kao „nepodnošljiv“, saopćeno je iz OHR-a.