Isaković: Da je Kulin ban živ bio bi planinar, ekolog i humanista (VIDEO)

Novinar, planinar, autor knjige “Kulin ban – skice o dobrom vladaru Bosne” i dokumentarno-igranog filma “Povelja Kulina bana” Zehrudin Isaković uputio je danas poruku građanima Bosne i Hercegovine s najvišeg vrha Visočice povodom obilježavanja 29. augusta i 831. godišnjice od potpisivanja Povelje Kulina bana.

Obilježavanje tog datuma organizirao je Međunarodni centar za mir, a poruka je upućena uime organizatora svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i svijetu s pozivom na povratak temeljnim vrijednostima bh. društva.

– Taj drevni vladar Bosne, najomiljeniji u njenoj hiljadugodišnjoj historiji, da je živ vjerovatno bi bio planinar i poznavao bi, kao što i jeste poznavao, svaki kutak svoje zemlje – kazao je Isaković.

Da je živ, smatra Isaković, bio bi gorljiv ekolog, a bio bi kao što je i tada bio veliki humanista i sve nas pozvao da se vratimo izvornim vrijednostima – humanizmu i odgovornosti.

Bosanski vladar ban Kulin 29. augusta 1189. godine potpisao je Povelju upućenu dubrovačkom knezu Krvašu i građanima Republike Dubrovnik i to je jedan od najznačajnijih i prvih dokumenta među zemljama ovog dijela Evrope o trgovinskoj saradnji i slobodi kretanja ljudi i roba.

Povelja bosanskog bana Kulina je najstariji pronađeni očuvani bosanski državni dokument i jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke historije koji svjedoči o bosanskoj državnosti. To je prvi diplomatski dokument izdan od vladara Bosne vladaru druge države.

Pročitajte...