Ispraćaj 35 žrtava genocida u Srebrenici na vječni počinak

Posmrtni ostaci još 35 žrtva genocida počinjenog u Srebrenici prije 23 godine danas će konačno pronaći smiraj. Bit će im klanjana zajednička dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima gdje je ranije ukopano 6.575 žrtava genocida.

Tabuti su prenoćili u Memorijalnom centru, gdje su doneseni iz nekadašnje tvornice akumulatora. Prije toga su opremljeni u Visokom.

Tabute će u mezare spustiti učesnici pohoda prema Srebrenici, preživjeli Srebreničani, kao i članovi porodica i prijatelji žrtava.

U Potočarima i Srebrenici veliki je broj ljudi iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i svijeta, koji danas pristižu ili su došli ranije da odaju počast žrtvama genocida.

Lokalno stanovništvo na raspolaganju posjetiocimaa i u skladu s mogućnostima im pomažu.

Prema podacima Štaba akcije ”Srebrenica 2018” jutros od 09.00 sati u Srebrenicu je pristiglo 177 autobusa i 2.306 automobila, s osobama koje će prisustvovati današnjoj dženazi.

Smiraj će danas u Potočarima pronaći i četiri maloljetnika. Vesid Ibrić i Feris Mehmedović, koji su imali po 16 godina. Po godinu su stariji bili Muhamed Alić i Edin Burić.

Među 35 žrtava su i posmrtni ostaci mladog bračnog para Nijazije i Remzije Dudić. Remzija kada je ubijena bila je u šestom mjesecu trudnoće.

Najstarija žrtva koja će danas biti ukopana u Potočarima je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine. Najstarija žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima je Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine, a najmlađa novorođenče – djevojčica Muhić.

Pročitajte...