Italija: Zbog korona virusa obustavljena nastava u školama i univerzitetima

– Italija je najteže pogođena evropska zemlja epidemijom korona virusa

RIM (AA) – Italija je obustavila nastavu u školama i na univerzitetima do sredine marta zbog epidemije korona virusa u zemlji, izvijestili su u srijedu lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Italija je najteže pogođena evropska zemlja epidemijom korona virusa.

Do sada je registrovano 79 smrtnih slučajeva od COVID-19, objavila je italijanska novinska agencija ANSA. Dodaje se da je u Italiji 2.263 ljudi zaraženo korona virusom, a da se njih 160 oporavilo.

Vlada Italije preduzima mjere za suzbijanje negativnih efekata epidemije na ekonomiju. Također, kako bi se spriječilo dalje širenje virusa, apeluje se na ljude da se ne rukuju, da se ne održavaju sportske aktivnosti i kongresi, te se mole svi koji su stariji od 65 godina da ostanu kod kuće.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 70 zemalja svijeta. Broj smrtnih slučajeva od zaraze korona virusom u svijetu je prešao 3.000, dok je više od 89.000 zaraženih.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je veoma visoko stanje globalne opasnosti. Bolest je službeno nazvana COVID-19.