Iz Brisela ponovljena podrška BiH na putu ka EU

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn pozdravili su ujednačen stav i dogovor svih nivoa vlasti u procesu kompletiranja odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Visoki dužnosti EU ponovili su snažnu podršku i posvećenost procesu evropskih integracija BiH i pozvali Predsjedništvo BiH da nastavi predano raditi na evropskom putu zemlje, a političke aktere u BiH da iskoriste pozitivnu atmosferu za nastavak i ubrzanje provedbe reformskih mjera.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uručio im je danas u Briselu odgovore na dodatnih 655 pitanja iz Upitnika što je rezultat saradnje unutar utvrđenog Mehanizma koordinacije.

– Pozitivno mišljenje Evropske komisije, kao i odluka Vijeća EU o stjecanju kandidatskog statusa u što skorijem roku dali bi snažan podstrek provedbi svih neophodnih reformi i ispunjavanju kriterija za članstvo u Evropskoj uniji – stav je Dodika.

On je zahvalio na kontinuiranoj podršci i pomoći u procesu evropskih integracija, za koje postoji apsolutni konsenzus svih relevantnih političkih faktora te je izrazio očekivanja da će uskoro doći do potpune implementacije izbornih rezultata i formiranja vlasti i na državnom nivou, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(RTVTK/FENA) J.Č.