Iz Haga preživjele žrtve poručuju: Dokazan udruženi zločinački poduhvat (VIDEO)

HAAG, 22. novembra (FENA) – Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković, koji je prisustvovao u Hagu izricanju presude Ratku Mladiću, izjavio je za Fenu da se u presudi po prvi put spominje udruženi zločinački  poduhvat i najteži zločin protiv čovječnosti od pamtivijeka.

– Dokazana je krivica i odgovornost za genocid Ratku Mladiću, ali nije dokazana krivica za šest drugih općina. Ipak su dokazane teške kvalifikacije – poručio je Mešković.

Mešković je također istakao važnost pominjanja uloge političkog i vojnog rukovodstva Srbije u vezi pružanja pomoći Mladiću za izvršenje genocida i zločina protiv čovječnosti.

Predsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić također je u Hagu izrazila zadovoljstvo što je Tribunal potvrdio vezu između Mladića i vojske Srbije, što žrtvama daje priliku da ponovo tuže Srbiju i Republiku Srpsku, javio je izvještač Fene.

– Želim da Mladić dočeka i drugu presudu i da se svake noći prisjeća i mog sina i svoje kćerke koja se ubila i svih nevinih žrtava Vukovara, Srebrenice, Kosova i gdje god je došao i napravio genocid – poručila je Subašić.

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović izrazila je nezadovoljstvo zato što Mladić nije optužen za genocid u svim općinama, kao i za sve zločine na prostoru BiH.

Za pravdu i pomirenje, dodala je, presuda znači mnogo, ali samo ukoliko druga strana bude htjela da prihvati i sagleda činjenice te da prestane negirati genocid, kako bi svi krenuli ka boljoj budućnosti.

– Znamo da je Srbija počinila agresiju na BiH, i ni u kojem slučaju nije trebala biti oslobođena od toga, ali su je oslobodili – zaključila je Mehmedović.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva Fikret Grabovica smatra da je presudom Mladiću pravda djelomiočno zadovoljena te da ne postoji adekvatna kazna kojom bi se kaznio za sve za što je odgovoran i što je počinio.

– Međutim, vrlo je bitno da je izrečena doživotna kazna i da je potvrđena presuda za udruženi zločinački poduhvat, gdje je on bio jedan od glavnih realizatora – poručio je Grabovica.

Sudsko vijeće Haškog tribunala danas je osudilo ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora.

Mladića je optužnica teretila za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine, uključujući genocid.

Od 11 tačaka optužnice, Vijeće je presudilo da Ratko Mladić nije kriv za genocid u vezi s prvom tačkom koja se odnosi na šest općina u BiH, ali jeste za genocid u Srebrenici (druga tačka optužnice).

Proglašen je krivim i osuđen po pet tačaka optužnice i za zločine protiv čovječnosti, što se odnosi na: progone, istrebljenja, ubistva, deportacije, nehumana djela prislnog premještanja stanovništva. Mladić je također proglašen krivim po još četiri tačke optužnice – za kršenje zakona i običaja ratovanja, a u okviru toga za terorisanje, ubistva, protivpravne napade na civile i za uzimanje talaca.

Riječ je o prvostepenoj presudi, na koju će se moći žaliti i haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana.

Presuda koja je izrečena danas u postupku protiv Ratka Mladića posljednja je prvostepena presuda koju je izrekao Haški tribunal prije zatvaranja ove institucije, predviđenog krajem ove godine.

(RTVTK/FENA) L.A.