Izbori su ključni za status kandidata BiH u Europskoj Uniji

Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark gostovao je večeras u emisiji “Face to Face” urednika i voditelja Senada Hadžifejzovića.
Na pitanje zašto EU nije agresivnija, konkretnija i direktnija u svom pristupu prema BiH, kao što to očekuju njeni narodi i građani, Wigemark je jasno kazao da EU, OHR i druge međunarodne institucije nisu te koje će u BiH donositi odluke.

– Vi ste ti koji morate donositi odluke sami za sebe. Prava promjena mora doći iznutra od vas samih, jer kao nametnuta jednostavno neće funkcionisati – rekao je Wigemark.

Kao primjer naveo je odluku Ustavnog suda BiH koji je prije oko godinu dana odbacio rješenja u vezi Izbornog zakona BiH koja je bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch nametnuo 2003. godine.

– Dakle, sada Ustavni sud odbacuje odluke koje je nametnuo visoki predstavnik. Mi nećemo biti agresivni, kao što vi to kažete. Naravno da imamo svoje snažne stavove kada je riječ o principima, standardima, pravima, uključujući i temeljna ljudska prava, nemogućnost održavanja izbora ili provedbe izbornih rezultata u oktobru. E to su pitanja koja će zaista imati ozbiljne posljedice i na vašu aplikaciju za članstvo i na mišljenje koje priprema Evropska komisija – rekao je Wigemark.

Prema njegovim riječima, besmisleno je pokušavati optužiti bilo koga za ovakvo stanje u kojem se nalazi BiH i vrijeme je da se pokuša drugačiji pristup, jer sve što je rađeno u protekle dvije decenije u suštini nije uspjelo.

– Novi pristup EU je pokrenula prije tri godine da postignemo razumijevanje između vaših političkih lidera koji su izabrani na prošlim Općim izborima 2014. godine kroz izjavu o opredjeljenju. To je otprilike neke 2,5 godine i funkcionisalo, pa se onda unazad godinu dana raspalo. Vidjeli ste rasprave i u Parlamentu, priča o akcizama postala je simbol te priče… – dodaje Wigemark.

Za predizbornu kampanju naglasio je kako je počela isuviše rano. Upravo to, kako navodi, imalo je negativan efekat na cijeli niz odluka i reformi koje je trebalo preduzeti kada je u pitanju put BiH ka EU. U ovom trenutku, ističe Wigemark, važno je da ne dođe do zastoja.

– Ali, čini mi se da se to već desilo prije nekih desetak godina. Ne smijete ponavljati ovu grešku, morate nastaviti na ovom evropskom putu, imate nove prilike – novu Strategiju Evropske komisije za zapadni Balkan – govori Wigemark.

Posebno potcrtava kako će zajednički zaključci koje će u junu donijeti 28 članica EU i Evropska komisija “definirati igru”.

– Političari bi se trebali fokusirati na ove zaključke koji će biti izuzetno važni u smislu narednih koraka za cijeli region. Krajem ove i početkom naredne godine najvjerovatnije će biti otvoreni pregovori s Albanijom i Makedonijom. Već su u toku pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom, tako da BiH mora ostati u ovom vagonu, a ne sići sa voza i reći: “Nama je izborna godina” – upozorio je Wigemark.

Smatra kako su u ovoj izbornoj godini svi uplašeni da donose odluke koje bi mogle imati negativne posljedice po njih samih i njihove izborne rezultate.

Na pitanje ko koči BiH da odmah postane zemlja-kandidat za članstvo u EU, Wigemark je kazao kako proces proširenja EU i nije baš tako jednostavna tema o kojoj se tek tako lagano priča.

– I mi izlazimo iz jedne duboke finansijske krize koja je trajala više godina. Sada i mi, kao i BiH, bilježimo privredni rast. Čvrsto vjerujem da region zapadnog Balkana, a posebno BiH, treba biti dio EU. Ali nemojte to smatrati besplatnim poklonom – dodaje Wigemark.

Citirajući riječi iz jednog Wigemarkovog ranijeg intervjua, u kojem je naveo da mu je teško da okupi pet lidera, Hadžifejzović ga je upitao kako je njemu, kao funkcioneru sa tako visokim ovlastima, teško da okupi političke lidere u BiH.

– Ne u smislu da ih je teško okupiti. Možete vi navesti konja na vodu, ali ne možete ga natjerati da pije. U suštini, mi možemo okupiti političke lidere, zapravo ćemo jako brzo ponovo pokušati to da uradimo, ali to znači i da oni moraju razgovarati jedni s drugima – naglašava Wigemark.

Apelovao je na sve glasače da izađu i glasaju na predstojećim Općim izborima u oktobru ove godine.

– Najvažnije je da ljudi izađu na izbore i glasaju. Previše je onih koji su digli ruke, odustali od sistema i misle da je njihov glas bezvrijedan. Naravno, kad bi to svako uradio, onda bi jednostavno oni koji su na vlasti i ostali na vlasti. Izađite na izbore i glasajte – poručio je Wigemark.

Naglašava kako će narednih 4-5 godina za BiH biti izuzetno teške.

– Vjerovatno ćete dobiti status zemlje-kandidata, ako baš ne uprskate stvar nakon izbora, što znači da će uslijediti taj proces otvaranja poglavlja, pregovora. Ne može sve odjednom, korak po korak – zaključio je Wigemark.

vijesti.ba

Pročitajte...