Izbori u BiH: Za glasanje putem COVID mobilnih timova prijavilo se samo 3.555 birača

Iako je u Bosni Hercegovini trenutno na koronavirus aktivno gotovo 35.000 stanovnika, tek njih 3.555 je prijavljeno na glasanje na današnjim lokalnim izborima u našoj zemlji, pokazuju podaci Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Kako su danas izvijestili iz CIK-a prilikom predstavljanja podataka o izlaznosti birača, u BiH su formirana 173 mobilna COVID tima koja će posjetiti ukupno 3.555 prijavljenih birača na njihovim adresama.

Pozitivno testirani na COVID-19 mogli su se prijaviti za glasanje putem moblinog tima jutros do 9 sati, uz dostavljanje potrebne dokumentacije. Mobilni timovi dakle posjećuju ljude koji su zaraženi koronavirusom, ali i one u izolaciji.

Ukoliko usljed otežanog zdravstvenog stanja birači nisu u mogućnosti popuniti glasački listić, to umjesto nje ili njega može učiniti bliski srodnik koji potpisuje dokument da je preuzeo glasački materijal za tu osobu.

Neizvjesna situacija s desetinama hiljada birača koji se nalaze u izolaciji, a još nisu prijavljeni za glasanje ili ne žele glasati, zasigurno će se odraziti i na večerašnje preliminarne rezultate izbora. Više informacija očekuje se nakon novog presjeka CIK-a o izlaznosti birača kada će biti poznato da li je povećan broj prijavljenih za glasanje putem mobilnih timova.

(RTVTK/Klix)

Pročitajte...