Izetbegović: Aktivaciju MAP-a nismo usaglasili (VIDEO)

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je nakon sastanka s liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SNSD-a Miloradom Dodikom izjavio novinarima da su imali kraći sastanak, te da misli da ima šansi da postignu dogovor i da potpišu „jedan papir s principima djelovanja u ovome mandatu kojim bi omogućili imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH“.

– Mislim da ćemo takav papir imati, u prijedlogu, do kraja ove sedmice. Nisam siguran da ćemo ga uspjeti usaglasiti, ali da ćemo imati neki prijedlog, imat ćemo ga do kraja ove sedmice – kazao je Izetbegović.

Dodao je da je razgovarano i o izgradnji auto-puta prema Beogradu.

– Mislim da imamo dobre šanse da se krene već ove godine – naveo je Izetbegović.

Razgovarno je i o podjeli resora, a Izetbegović kaže da je tu razgovor tek počeo i nisu uspjeli postići danas dogovor. Ali, dodao je on, izašli smo s tim koja je od tri strane za šta zainteresirana, „pa ćemo se dalje usaglašavati“.

– Ključni detalj koji se odnosi na aktivaciju MAP-a nismo usaglasili, ali poznato je da hrvatska i bošnjačka strana su za aktivaciju MAP-a, da srpska nije. To pitanje za sada ostaje otvoreno. Pokušat ćemo i tu stvar usaglasiti i naći neki izlaz, ali na žalost danas nismo uspjeli u tome – kazao je Izetbegović.

Dodao je da, u vezi s ključnim pitanjem aktivacije MAP-a, nisu uspjeli tu stvar danas raščistiti.

– Republika Srpska definitivno ima pravo na politički stav u vezi s tim, samo treba da ga efektuira kroz institucije na državnom nivou. Mi smo donijeli zakone koji su jasni, donijeli smo strategije koje se odnose na MAP i aktivaciju MAP-a, godišnje planove i ostalo. Kad kažemo vladavina zakona podrazumijevam i taj zakon i te zakone – pojasnio je Izetbegović.

Ali, dodao je on, to ne znači da oni ne mogu biti promijenjeni ako se nađe dovoljan broj ruku u državnom parlamentu, „ može se usvojiti ono za šta je zainteresirana Republika Srpska koja ima svoje predstavnike na svim nivoima i može tu stvar da iznese na takav način“.

– Dakle, ne može entitetski nivo biti nadređen državi niti joj komandovati u smislu da nešto može ili da nešto ne može. Tu stvar danas nismo riješili i radit ćemo dalje na tome – kazao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje o u vezi s imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Izetbegović je kazao da će pokušati da potpišu papir koji će zadovoljiti stavove sve tri strane.

– Hoće li to biti moguće, vidjet ćemo. Lako nije sasvim sigurno, ali na nama je da se potrudimo, da nađemo neko srednje rješenje koje će biti na linijama ovoga što smo govorili. Kad kažem vladavina zakona, podrazumijevam implementaciju svakog od zakona, uključujući i Zakon o odbrani. Tražit ćemo rješenje kojim ćemo svi biti relativno zadovoljni – kazao je Izetbegović.

Upitan o partneru iz dijela bošnjačkog naroda, odnosno je li jasnija situacija ko će sa SDA u koaliciju na državnom i federalnom nivou, Izetbegović je odgovorio da se „polagano stvar kreće u smjeru da će to biti oni koji ne odbijaju da uđu u vlast, jer od strane Bh. bloka zasad imamo stav da neće da uđu u vlast“.

– Prema tome ostaju oni koji to hoće. Mislim da će ovo sve biti riješeno u martu mjesecu, kompletna struktura, ako smo uopšte u stanju da riješimo ove probleme, da će to sve biti riješeno u martu mjesecu – kazao je Izetbegović.

Pročitajte...