23.9 C
Tuzla,BA
Petak, 24 Septembra, 2021
Naslovna Izdvojeno Izetbegović i Čović o izborima u Mostaru i Izbornom zakonu

Izetbegović i Čović o izborima u Mostaru i Izbornom zakonu

Delegacije HDZ BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) sastati će se danas u Mostaru.

Sastanak će se održati u Domu HDZ-a BiH u Mostaru s početkom u 13.00 sati, a izjave za medije planirane su u 14.30 sati, prenosi agencija Fena.

Stranačke delegacije predvodit će predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Čović je prije nekoliko dana najavljujući sastanak sa SDA kazao kako će se razgovarati o izborima u Mostaru i Izbornom zakonu.

– Prvi dio sastanka je u vezi Mostara, kada će biti prisutni ljudi iz Mostara iz HDZ i SDA, drugi u vezi Izbornog zakona u cjelini i svemu ostalom – najavio je Čović.

Čović je, s obzirom da se i ranije pregovaralo između ove dvije stranke, kazao kako je ovo vjerojatno kraj razgovora o Mostaru.

– Početak nije, a da je kraj, vjerovatno jeste. U srijedu ako se dogovorimo, ili prepoznamo dogovor o paketu Izbornog zakona koji će riješiti pitanje konstitutivnosti i legitimnosti, naravno i Mostara, u svim presudama, onda ima smisla još 15-20 ili mjesec dana raditi. Procijenit ćemo u srijedu ima li od toga nešto ili ne, želju da dogovaramo i onda ćemo znati je li kraj, nastavljamo li razgovarati. To ćete znati već u srijedu, ili razgovaramo ili smo ušli u neku drugu fazu – kazao je Čović tada.

– Mislim da ćemo se dalje nastaviti sastajati, prije svega stabilizirati prilike u BiH. Čović je rekao da ću se ja iznenaditi kako je rješenje blizu, možda bude muštuluk po pitanju izbora gradonačelnika Mostara. A što se tiče Izbornog zakona nisu približeni stavovi. Pitao sam partnere , Radončića i Komšića, ima li smisla razgovarati dalje o tom pitanju, rekli su da ima, ja njih predstavljam sve, mi tragamo za modelom kojim će biti zadovoljan i HDZ i građanske ljevičarske stranke. Radončić, Komšić i ja smatramo da ne treba odustajati. Ne mislim da nešto posebno možemo postići po pitanju Izbornog zakona, ali SDA i HDZ BiH trebaju redovno da se sastaju – poručio je jučer Izetbegović.