Izetbegović i Radončić danas razgovaraju o koaliciji

Izetbegović je odlučio, nakon što je Bh. blok koji čine SDP, DF i Naša stranka odbio koalirati s nacionalnim strankama, da pozove na pregovore lidere manjih političkih subjekata među kojima je i SBB.

Predsjednik SDA je mogućnost susreta najavio prošle sedmice nakon sastanka delegacija SDA i HDZ-a, a Radončić se već ove sedmice odazvao na poziv Bakira Izetbegovića. Delegacije dviju stranaka danas bi prioritetno trebalo da razgovaraju o formiranju vlasti u entitetu FBiH u kojem će danas napokon biti kompletirana zakonodavna vlast.

Od oktobarskih izbora Izetbegović je u javnim istupima isticao kako SDA ostaje otvorena za pregovore sa svim političkim strankama, uključujući i SBB te da je saradnja SDA i SBB-a bila veoma dobra.

“Naša iskustva s kadrom SBB-a nisu bila loša, loš je bio odnos Fahrudina Radončića prema većini nas u rukovodstvu SDA. Bezrazložno loš i destruktivan, ali to je bio njegov izbor. Dakle, u politici nije mudro reći da nećete s nekim, sužavate sebi bespotrebno manevarski prostor. A mogla bi vas i budućnost demantovati, kao što nam se svima u nekoliko navrata već desilo. SDA nikome neće reći definitivno ne, naročito to nećemo učiniti masi korektnih i vrijednih ljudi u SBB-u”, rekao je Izetbegović u novembru prošle godine.

Na drugoj strani, znatno oštriji u izjavama bio je Radončić koji je čak tvrdio kako ne postoji ni teoretska šansa da SBB koalira sa SDA, zatim da će SBB biti opozicija ukoliko SDA bude u vlasti i u konačnici da će napustiti Vladu KS ukoliko lijevi blok stranaka odluči da uđe u koaliciju sa strankom Bakira Izetbegovića.

Lider SDA će se u narednim danima sastati s delegacijama PDA i A-SDA, a koje će predvoditi stranački predsjednici Mirsad Kukić i Nermin Ogrešević. Kako smo ranije pisali, pored SBB-a vlast u Federaciji BiH mogla bi se uspostaviti i participiranjem PDA i A-SDA koje imaju šest ruku u Parlamentu FBiH, odnosno četiri ruke PDA i dvije A-SDA.

Ranije je ovaj blok stranaka (SBB, PDA i A-SDA) najavio mogućnost da u pregovore o formiranju vlasti uđu kao blok, međutim još uvijek ostaje nejasno da li će SDA izabrati za koalicione partnere samo neke od stranaka iz ovog političkog bloka.

SDA, HDZ BiH, HDZ 1990 i tri zastupnika izabrana s liste Nezavisnog bloka već imaju u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH 48 od 98 ruku, što znači da im nedostaju samo dvije ruke za parlamentarnu većinu.

(RTVTK/KLIX)