Izetbegović i Vučić danas kod Erdogana, autoput Sarajevo – Beograd glavna tema

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će se danas sastati s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićemo i razgovarati o saradnji na Balkanu i o odnosima Srba i Bošnjaka.

Vučić je, u telefonskoj izjavi za Pink, naveo da će najvažnije teme tog razgovora biti ekonomske i politika Turske na Balkanu, šta ona očekuje u odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine, prenosi Beta.

Vučić je rekao i da bi sutra trebalo da se razgovara i o tome “da li možemo da napravimo konačne granice Srbije i Bosne i Hercegovine”.

Za manje od godinu dana to će biti treći sastanak Vučića s Erdoganom koji je sredinom oktobra prošle godine posjetio Beograd i Novi Pazar.

“Da li će biti laki razgovori, to ne očekujem, ali uvek mi je lakše kada nisam domaćin… Ovako sam nešto slobodniji da izgovorim šta jesu stavovi Srbije i šta smatram neprikladnim kada su u pitanju stavovi sagovornika”, rekao je predsjednik Srbije o sutrašnjem sastanku.

Portparol Predsjedništva Turske Ibrahim Kalin je najavljujući sastanak Erdogan-Izetbegović-Vučić, rekao da Turska nastoji da poveća broj investicija na Zapadnom Balkanu i da poboljša bilateralne odnose.

Kalin je podsjetio da su Turska i Srbija potpisale više od 20 sporazuma, i da će Vučićeva posjeta Ankari biti prilika da se razgovara i o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd.

Pročitajte...