Kako graditi karijeru u IT sektoru – tema Simpozija u Tuzli

Povezivanje industrije i akademske zajednice cilj je 15. međunarodnog stručnog simpozija naziva INTSIKT koji u Tuzli organizuje Fakultet elektrotehnike. Profesori sa domaćih i univerizteta bh. okruženja, Evropske unije i Amerike ove su godine razgovarali o aktuelnim mogućnostima povezivanja obrazovnih ustanova i privrede i to u domenu razvoja informacijskih tehnologija.

novinar Azra Mešić

Mi smo odgovorni za školovanje karova i nalazimo se u fazi intenzivnog tehnološkog razvoja, s kojim moramo uskladiti svoj rad, polazna je teza susreta predstavnika IT i elektrotehničkih fakulteta sa vlasnicima i menadžerima telekomunikacijskih kompanija i startupa.

– Naš Simpozij je upravo prilika da se susretnu ljudi iz akademske zajednice i kompaniija. Tako smo uspostavili jedan evropski projekat. To je BENEFIT projekat koji ima za cilj da unaprijedi studij telekomunikacija u jednom takvom intenzivnom razvoju, kaže za RTVTK prof.dr. Aljo Mujčić, profesor na Fakultetu elektrotehnike Univerziteta u Tuzli.

Ove godine u fokusu Simpozija je razvoj karijera u telekomunikacijskom sektoru, što je izazov i za studente i za industriju koja se treba prilagoditi novim generacijama kako bi široko znanje koje oni stiču učinili efikasnim.

– Tradicionalno smo mi okrenuti prema matematici i injžinjerskim vještinama, tako da mislim da naši studenti imaju potencijala za ostvare karijere u ovoj oblasti. A cilj ovog simpozija je da stvorimo priliku mladim ljudima i da im damo motivaciju da razvijaju svoje talente ovdje u BiH, kazala je  prof.dr. Nerdina Mehinović, dekanica tuzlanskog Fakulteta elektrotehnike.

Ne postoji niti jedna industrija u kojoj nema inkorporirane tehnolgije, a domaće znanje prepoznatljivo je na globalnom tržištu, kazao je između ostaloga dr. sc. Mirsad Hadžikadić, profesor Univerziteta Sjeverne Karoline. Mladi ne moraju odlaziti iz zemlje da bi radili za kompanije širom svijeta, a na obrazovnim ustanovama je da svoj rad prilagode tom tržištu, poruka je Simpoizija INTSIKT. Među učesnicima ovog dvodnevnog savjetovanja su i profesori univerziteta iz Klagenfurta, Ljubljane, Novog Sada, Sarajeva, te predstavnici kompanija koje žele potaknuti mlade ljude da pokreću vlastite biznise u domenu informacijskih tehnologija.

Pročitajte...