Kantonalno tužilaštvo TK će izjaviti žalbu na rješenje Općinskog suda u Lukavcu

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona će izjaviti žalbu na rješenje Općinskog suda u Lukavcu doneseno 25. oktobra, a kojim se ukidaju ranije izrečene mjere zabrane za Debashis Ganguly, generalnog direktora Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL), protiv koga se vodi istraga zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo onečišćenje okoliša.

U saopćenju Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona se navodi da je Općinski sud Lukavac 26. augusta, na prijedlog Tužilaštva da se Ganguly odredi mjera jednomjesečnog  pritvora, donio rješenje i izrekao blaže mjere zabrane i to  privremeno oduzimanje putne isprave-zabranu putovanja te da se osumnjičeni jednom sedmično javlja u Policijsku upravu Lukavac.

Dodaje se da je na ročištu povodom kontrole opravdanosti izrečenih mjera, koje je pred navedenim sudom održano 24. oktobra, Tužilaštvo predložilo da se prema osumnjičenom produže mjere zabrane.

– Razmatrajući prijedloge Tužilaštva i branioca osumnjičenog, sudija za prethodni postupak ovog suda je donio rješenje kojim mu se ukidaju mjere zabrane uz obrazloženje da ne postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i da nisu ispunjeni uslovi za produženje ranije izrečenih mjera zabrane – navodi se u saopćenju.

Također, prijedlog odbrane da se umjesto mjera zabrane odredi jemstvo sud nije posebno cijenio i zaključio je da ne postoje ranije pomenute okolnosti, što je neophodan uslov da bi sud uopće mogao odlučivati o određivanju jemstva.

– Tužilaštvo vodi opsežnu istragu protiv Ganguly u okviru koje se  provode brojna vještačenja i analize zagađenja okoliša nakon dva događaja iz maja i augusta 2018. godine, kada je došlo do izlijevanja prvo katrana, a nakon toga i amonijačne vode i drugih opasnih materija u okolini Lukavca i u rijeku Spreču – saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

(RTVTK/FENA) J.Č.