Karić: Čauševiću sam davao 1.000 maraka po uvezenom kamionu s tekstilom

Svjedok Državnog tužilaštva izjavio je na suđenju nekadašnjem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću da je optuženom davao po 1.000 konvertibilnih maraka po kamionu koji je u BiH uvozio tekstilnu robu.

Sedinet Karić, koji je ranije bio optužen u predmetu sa Čauševićem i koji je osuđen na godinu zatvora zbog davanja dara, ispričao da je se više godina bavio uvozom robe iz Mađarske i Turske, te da je njegova firma bila posrednik pri uvozu između prodavca i kupaca, odnosno da se roba uvozila za druge koji su je prodavali.

Opisao je i na koji način poznaje Anesa Sadikovića kojem se  sudi u istom predmetu, kojeg je, kako kaže, viđao po granicama i gradovima, nakon čega su se počeli družiti i raditi zajedno jer se i optuženi bavio tekstilom.

„Sadiković i ja smo radili oko 70 do 80 posto uvoza. Imao je pet ili šest kamiona tada, a ja dva ili tri, nekad jedan. Ako roba ne može stati na njegov kamion, da meni i obrnuto. Procentulano smo radili“, naveo je svjedok, te pojasnio da je turska roba bila skuplja od mađarske i da se plaćala po kubnom metru.

Istakao je i da se roba u Mađarskoj kupovala na pijaci u Budimpešti i da je papire i fakture radila Hata Bešlagić.

Sa Čauševićem se, prema njegovim riječima, upoznao 2007. godine. Posrednik je bio Almir Kadić, ali se nije mogao sjetiti da li ga je ovaj najavio Čauševiću za njihov prvi susret u objektu u Šeheru kod Banje Luke.

„Čaušević je znao da uvozim robu, gdje se carini, imao je dobre informacije. Krenuli smo da se dogovaramo. Tražio je da mu dam 1.000 maraka po kamionu i to je to“, rekao je Karić.

Svjedok je rekao i da je automatski imao sigurnost da se roba neće zadržavati, da će ići brže da krajnji kupci ne bi čekali i da ne neće biti problema oko faktura.

Prema njegovim riječima, drugi ili treći put kada je išao u Banju Luku s njim je bio i Sadiković koji je od Čauševića tražio da ih zaštiti od drugih i da imaju povlastice.

Karić je rekao da je Sadiković postigao isti dogovor s Čauševićem.

Svjedok se prisjetio i kako se u Kladnju susreo sa Ahmetom Šerifovćem koji je bio šef carine u Bijeljini gdje je počeo da radi uvoz jer mu je pijaca Arizona bila bliže, a taj sastanak je organizirao Čaušević koji je i prisustvovao.

„Dogovorio sam da Šerifoviću dajem 300 maraka po kamionu, iako sam mu davao po 500 KM. Čaušević je rekao da mu je 300 KM dosta, ali je Šerifović govorio da treba više jer ima još carinika i da treba i njima“, rekao je svjedok i pojasnio da je po 100 KM po vozaču slao ostalim carinicima koji bi se zatekli.

„Po kamionu me sve koštalo od 1.500 do 2.000 maraka. Hiljada je išla Čauševiću, 500 KM šefu ispostave i ostatak ostalim carinicima, u zavisnosti koliko ih bude tu“, pojansio je Karić.

Suština davanja novca, kako je objasnio, bila je da ne bi niko dizao cijene i da se tokom mjeseca ne bi dešavalo da se kasni sa isporukom robe.

„Novac sam predavao svakih mjesec, mjesec i po, zavisno od sezone, kada se ubere po 20-30 kamiona. Novac se davao u UIO BiH, u Čauševićem stanu kod sarajevske Katedrale i u motelu u Šeheru kod Banja Luke gdje je optuženi spavao, tu najviše, od 15.000 do 30.000 maraka”, rekao je svjedok.

Ispričao je i situaciju kada je sa optuženima bio u Istanbulu kako bi se razriješila situacija oko dokumenata koji su pratili uvoz robe iz Turske.

„Po povratku me nazvao Čaušević i rekao da je od nekih organa dobio informaciju da smo u Turskoj zajedno viđeni. Rekao mi je da napišem da smo se tamo slučajno sreli, što sam i uradio, a mislim da je isto učinio i Sadikovć“, kaže svjedok.

Naveo je još da je 2010. otišao na izdržavanje petogodišnje kazne zbog utaje poreza, te je dijelom i zbog toga sklopio sporazum u ovom predmetu jer mu je u ranijem postupku nuđen sporazum koji je predviđao uvjetnu kaznu, a na kraju je završilo zatvorskom.

Čauševića optužnica tereti za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca, te primanje dara i drugih oblika koristi, a Sadikovića za davanje dara i drugih oblika koristi.

Prije Karićevog svjedočenja, predsjedavajuća Vijeća Biljana Ćuković je rekla da je Sud zaprimio tri Čauševićeva podneska u kojima navodi da je iskaz ovog svjedoka „proizvod sile i prisile, nezakonit i lažan“, te predlaže da se prethodno provedu drugi dokazi.

„Zahtjev je preuranjen i prejudicirajući“ rekla je Ćuković, te upozorila optuženog da na ovakav način ne komunicira sa Sudom.

Nastavak suđenja je predviđen za 14. septembar, kada će svjedoka unakrsno ispitati odbrana, prenosi Birn.

(RTVTKFENA) M.B.

Pročitajte...