Kavazović: Budite milostivi i blagi prema ljudima, istrajavajte na dobru

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović povodom predstojećeg Ramazanskog bajrama uputio je bajramsku poruku vjernicima.

Reis –l-ulema Kavazović rekao je da vjernici s radošću dočekuju Ramazanski bajram, najradosniji dan u muslimanskoj tradiciji.

-Još jednom smo pokazali sebi da možemo postići svaki cilj koji pred sebe postavimo kada ovladamo svojim slabostima i kada smo nošeni snagom vjere. A istinski slobodan je samo onaj čovjek koji savlada svoje strahove i slabosti. U blagoslovljenim danima koji su iza nas tragali smo za Božijom milošću i Njegovim oprostom. Jačali smo svoje porodice, džemate i društvo. Pokazali smo solidarnost sa siromasima i onima koji su potrebni naše pomoći. Iftarili smo u bratskoj ili porodičnoj atmosferi – rekao je Kavazović.

On je izrazio nadu da će se vrijednosti vjere i pretočiti u svakodnevnicu.

-I nakon ramazana nastavlja se naš put duhovnog uzdizanja. Gospodar ramazana je i Gospodar ostalih jedanaest mjeseci. Neka se tragovi ramazanskih ibadeta odraze na naše živote, neka se prepoznaju u danima koji su pred nama – kazao je.

Kavazović je poručio vjernicima da budu milostivi i blagi, da ojačaju sebe vjerom u dragog Boga i povjerenjem u ljude, da istrajavaju na dobru i ne klonu duhom.

Reisu –l-ulema Husein ef. Kavazović podsjetio je da se drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini prema Takvimu IZ u BiH obilježava i kao Dan šehida.

-Svim muslimanima i muslimankama u domovini Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i iseljeništvu, želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih s porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama. Neka u srca svih nas Uzvišeni unese nadu u Njegovu milost i dobro u svijetu u kojem živimo.

Bajram šerif mubarek olsun, kazao je na kraju reisu-l-ulema Kavazović.