Kavazović pozdravio odluku Evropskog suda o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović

– Očekujemo i od Srpske pravoslavne crkve i Eparhije zvorničko-tuzlanske da prihvate ovu presudu i da pomognu u njenom provođenju, navodi se u saopćenju reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) Huseina ef. Kavazovića

SARAJEVO (AA) – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozdravio je konačnu presudu Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se nalaže da Bosna i Hercegovina mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović iz Konjević Polja, prenosi Anadolu Agency (AA).

U današnjem saopćenju reisu-l-uleme navodi se kako je u ovom slučaju od početka bilo jasno da je pravda na strani Fate Orlović i da je prekršen temeljni princip o nepovredivosti privatne svojine.

Dodaje se i kako zabrinjava činjenica da Orlović svoje pravo sve ove godine nije uspjela ostvariti pred pravosudnim institucijama ove države.

”Ja kao reisu-l-ulema u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pozdravljam ovu odluku i očekujem da će je država odmah provesti i na taj način ispraviti makar dio nepravde prema nani Fati. Očekujemo i od Srpske pravoslavne crkve i Eparhije zvorničko-tuzlanske da prihvate ovu presudu i da pomognu u njenom provođenju“, navodi se u saopćenju koje je prenijela Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Dodaje se kako su hrabrost, odlučnost i upornost s kojom je Orlović branila svoje pravo i pravdu inspiracija za generacije koje dolaze i u njoj bi u tom pogledu svi mogli imati uzor.

Pročitajte...