Kina: Od zaraze korona virusom preminulo 25 osoba

– Kineski zvaničnici u petak su potvrdili 830 slučajeva zaraze

ANKARA (AA) – U Kini je od posljedica zaraze korona virusom, poznatim i pod nazivom 2019-nCoV, preminulo najmanje 25 osoba, a najviše slučajeva je zabilježeno u provinciji Hubei, javljaju lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Simptomi novog virusa podsjećaju na one kod pneumonije (upale pluća) i izaziva paniku u Kini gdje traju pripreme za obilježavanje Kineske nove godine.

U provinciji Hubei od posljedica zaraze virusom preminule su 24, a u Hebeiju jedan osoba.

Kineski zvaničnici u petak su potvrdili 830 slučajeva zaraze, javila je novinska agencija Xinhua.

Virus je izbio u gradu Wuhan, glavnom gradu provincije Hubei, a proširio se na 29 provincija. Do sada je evidentirano najmanje 11 slučajeva zaraze u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Singapuru i Vijetnamu.

Kako javlja lokalni medij CGTN, jedan slučaj je zabilježen i u  Autonomnoj regiji Unutarnjoj Mongoliji, dok je pet slučajeva zabilježeno u autonomnim regijama Hong Kong i Makao, kao i Tajvanu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je u Ženevi održala sastanak, ali nije proglasila globalnu prijetnju.

Kineski zvaničnici su ranije saopćili kako je prekontrolisano 9.507 osoba koje su bile u ”bliskom kontaktu” s pacijentima, među kojima 8.420 je zadržano na promatranju, dok je 1.087 otpušteno iz bolnice.

Mnoge aviokompanije su otkazale letove prema Wuhanu zbog straha od širenja zaraze, a Peking je otkazao brojne aktivnosti kojima je trebao prisustvovati veliki broj ljudi.

U Wuhanu je suspendovan i javni saobraćaj.

Obilježavanje Festivala proljeća ili Kineske nove godine, ove godine počinje 25. januara. Proslave uključuju posjećivanje hramova, sportske i kulturne događaje, od kojih se brojni održavaju u Pekingu. U tom periodu veliki broj ljudi posjećuje Kinu, zbog čega zemlje širom svijeta strahuju od mogućnosti zaraze po njihovom povratku.

Kineski istraživači navode kako 2019-nCoV ima 70 posto sličnosti s teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS) i oko 40 posto s bliskoistočnim respiratornim sindromom (MERS).

Tokom epidemije SARS-a 2003. preminulo je više od 700 ljudi, većinom u Aziji.