Kina više neće graditi termoelektrane na ugalj u inozemstvu

Kina je bila pod diplomatskim pritiskom da prekine finansiranje projekata dobivanja energije iz ugljena u drugim zemljama jer bi to olakšalo da ostane na putu prema ispunjenju ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma. Kineski čelnik Xi Jinping izjavio je u utorak u svom obraćanju Općoj skupštini Ujedinjenih naroda kako Kina više neće graditi nove termoelektrane na ugalj u inostranstvu, kao svoj doprinos rješavanju problema klimatskih promjena.-Kina će pojačati potporu drugim zemljama u razvoju zelene energije i energije s niskim udjelom ugljika, te neće financirati nove projekte na ugljen u inozemstvu – rekao je Xi u unaprijed snimljenom video obraćanju na godišnjem okupljanju UN-a, u kojem je naglasio kineske miroljubive namjere u međunarodnim odnosima.

Kina je bila pod diplomatskim pritiskom da prekine finansiranje projekata dobivanja energije iz ugljena u drugim zemljama, jer bi to olakšalo da ostane na putu prema ispunjenju ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma za smanjenje emisije ugljika.

Xijeva najava uslijedila je nakon sličnih poteza Južne Koreje i Japana ranije ove godine, a glavni tajnik UN-a Antonio Guteres i američki izaslanik za klimu John Kerry pozvali su Kinu da slijedi azijske kolege.

Xi je ponovio kako će Kina vrhunac emisija imati prije 2030. te da će do 2060. imati nultu stopu emisije štetnih plinova.

Kina je najveći svjetski emiter stakleničkih plinova jer se i dalje u velikoj mjeri oslanja na ugljen za svoje domaće energetske potrebe.