Klinika za hirurgiju UKC-a Tuzla: Transplantacije u vrijeme epidemije koronavirusa

Epidemija koronavirusa usporila je i transplantacije. No, i prije pojave infekcije COVID-19 na UKC Tuzla imali su probleme sa doniranjem organa. Na otprilike 4 moždane smrti u Fedraciji BiH pristanak na multivisceralnu transplantaciju da samo jedna porodica. Kakva je situacija na UKC-u Tuzla kada su u pitanju transplantacije razgovarali smo sa načelnikom Klinike za hirurgiju UKC Tuzla Zijahom Rifatbegovićem.

Novinarka: Devleta Brkić

Doniranje organa je najplemenitiji čin, jer upravo tako mnogi započinju „novi život“. Broj onih koji čekaju da započnu novi život u BiH sve je veći. Epidemija koronavirusa gotovo je zaustavila transplantacijski program širom svijeta. Na UKC-u Tuzla u vremenu epidemije nije urađena nijedna eksplantacija, iako su imali utvrđivanje moždane smrti, ali je porodica odbila da donira organe.

– Sigurno je da mi taj proces moramo podići na viši nivo. Strateški interes Kliničkog centra kao i Klinike za hirurgiju, i svih klinika koje su uključene u proces transplantacije, jeste da se svijest građana podigne do te razine, da kada imamo pacijenta kadavera koji je pogodan za multivisceralnu transplantaciju i čiju su organi zdravi da mogu da spase život, u ovom momentu za pet bolesnika, mi apelujemo na porodicu i građane da doniraju organe, istakao je doktor Rifatbegović.

Iako Bosna i Hercegovina nije visoko na ljestvici zemalja kada je riječ o donaciji i transplantaciji organa, opredijeljenost tuzlanskog UKC Tuzla je razvoj transplantacije. U prilog tome ide i činjenica da je Klinika za hirurgiju UKC-a Tuzla jedina u našoj državi koja provodi program transplantacije jetre, što predstavlja najzahtjevniji hiruški zahvat. Prema riječima načelnika Klinike Zijaha Rifatbegovića do sada su urađene 22 transplantacije jetre.

– Transplantacija jetre predstavlja najsofisticiraniji operativni zahvat i to je nešto što govori o tome koliko je jedna zemlja u savremenom, modernom svijetu medicine referenta. Mislim da je to u zemlji u tranziciji kakva je BiH veliki rezultat. Nažalost, mi podršku imamo samo u svojim matičnim ustanovama. Menadžment UKC-a daje punu podršku razvoju transplantacije, ali slijediti menadžment Kliničkog centra trebaju državne institucije koje moraju dati suport i u edukaciji, i u nabavci opreme, i u svemu onome što čini transplantaciju vrhunskom. Bez toga mi nećemo u BiH standarzirati transplantaciju. Kod nas je transplantacije jetre agencijska vijest, a mi se moramo potruditi da transplantacija jetre bude standard, kazao nam je doktor Rifatbegović.

Načelnik Rifatbegović istakao je da su i porodice koje su donirale organe veliki heroji, jer u najtežim momentima organe svojih najmilijih doniraju drugim pacijentima kako bi spasili njihove živote.

– To je jedna lijepa priča, jedna humana priča i ja vjerujem da će BiH, ako nastavimo raditi jedan kontinuiran pozitivan pritisak javnosti na državne institucije, sigurno je da ćemo u budućnosti biti dio porodice eurotransplanta, zaključio je načelnik Rifatbegović.

Opredijeljenost Klinike za hirurgiju i njihovi ciljevi, naglašava Rifatbegović, su stalna i kontinuirana edukacija mladih ljekara i hirurga, koji radi usavršavanja sudjeluju na značajnim naučnim i stručnim skupovima u regiji, EU i svijetu. Klinika za hirurgiju svojim radom i ulaganjem u mlade kadrove nastojat će i dalje biti na razini da mogu pružiti bilo koji vid usluge tercijarnog nivoa koji građanima bude neophodan, poručio je načelnik Zijah Rifatbegović.

(RTVTK)