Klub vijećnika SDA uložio 20 amandmana na prijedlog Budžeta Grada Tuzla za 2021.godinu

U Tuzli je održana press-konferencija Gradskog odbora SDA. Predstavljeni su amandmani na prijedlog Budžeta Grada za 2021.godinu. IZ ove stranke najavljuju da će pri glasanju o ovom dokuemntu, ukoliko 50% i više amandmana ne bude prihvaćeno, biti suzdržani.


Klub vijećnika Stranke demokratske akcije Tuzla uložio je 20 amandmana na prijedlog Budžeta Grada za ovu godinu. Njihova ukupna vrijednost je oko 5 miliona maraka.

-Smatramo da u ovom Budžetu nema, ono što je najvažnije, to je socijalni, nema razvojni i nema inovativni faktor, kaže prof.dr.Zijah Rifatbegović, predsjednik Kluba vijećnika SDA u GV Tuzla.

Na konferenciji je rečeno da se prvi dio amandmana odnosi na projekte koji bi trebalo da se finansiraju iz sredstava koje Grad dobija po osnovu rada termoelektrane.

-Izgradnja centralnog kanalizacionog kolektora kroz urbanu gradsku zonu, u iznosu od milion maraka. Amandman dva, izgradnja kanalizacione infrastrukture u prigradskim mjesnim zajednicama u iznosu od milion maraka. Amandman tri, rekonstrukcija magistralnog vrelovoda Termoelektrane Tuzla u iznosu od 500 hiljada maraka, navodi prof.dr.Zijah Rifatbegović, predsjednik Kluba vijećnika SDA u GV Tuzla.

U ovoj stranci smatraju da bi prioritet trebalo da bude proširenje toplifikacije grada na 6 000 domaćinstava, unaprjeđenje vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

-Stav Izvršnog odbora SDA jeste da, ukoliko se ne prihvati 50% i više od predloženih amandmana, SDA će biti suzdržana pri glasanju o prijedlogu Budžeta, zaključuje Rifatbegović.

Na press-konferenciji je rečeno da se dio amandmana odnosi i na poboljšanje života mladih, kao što su, primjerice, subvencije za stambeno zbrinjavanje.