Koalicija “Moja adresa: Srebrenica: Održan sastanak sa odbornicima koji su dobili mandate na izborima

Koalicija “Moja adresa: Srebrenica” sinoć je održala sastanak sa odbornicima koji su dobili mandate na prethodnim izborima, a na kojem su utvrđeni i potpisani principi za otvaranje dijaloga sa relevantnim političkim subjektima. Naime, jedan od principa je izmjena Statuta opštine Srebrenica, koja će svim građanima omogućiti ravnopravan položaj u svim organima, institucijama i ustanovama ove opštine.

Posljednja izjava novoizabranog načelnika “da će i zamjenik načelnika biti iz reda srpskog naroda” govori u prilog činjenici na koju dugo upozoravamo – namjeru potpune eliminacije Bošnjaka iz političkog života u Srebrenici.

Koalicija “Moja adresa: Srebrenica” je opredijeljena za pravednost, napredak i bolju budućnost svih građana Srebrenice. Svjesni ovlasti Visokog predstavnika u BiH, pozivamo ga da proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida. Duboko uvjereni u pravno odlučivanje zasnovano na činjenicama, neopterećeno eventualnim političkim apetitima, pozivamo Ustavni sud BiH da u razumnom roku donese odluku po našoj apelaciji.

U narednom periodu ćemo uputiti poziv i  Predsjedništvu BiH s ciljem otvaranja razgovora o budućnosti grada u kojem je počinjen genocid i koji se trenutno nalazi na marginama društveno-političkog života, navedeno je u saopćenju Koalicije “Moja adresa: Srebrenica”.

 

Pročitajte...