Komemoracija: Više od 40 svjetskih državnika i zvaničnika poslali su poruke povodom godišnjice genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru u Potočarima danas se obilježava 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima u “zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenica. Tokom komemoracije bit će prikazane poruke više od četrdeset državnika širom svijeta. 

Dženazu će predvoditi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

U dolini bijelih nišana u Potočarima danas će svoj smiraj naći devet žrtava genocida: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Komemoraciju pratite uživo u videu BHRT-a.

11:00 – Ministar vanjskih poslova Republike Češke Tomáš Petříček obratio se danas video porukom povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

– Čast mi je što vam se danas obraćam, jer duboko poštujem ovaj događaj. Prije dvadeset pet godina, u i oko Srebrenice je počinjen genocid. To se desilo tek generaciju ranije, u našoj Evropi… Teško je zamisliti danas. Ali, teško je bilo zamisliti i tada, a desilo se! Srebrenica će nas stalno podsjećati da ne postoji vrijeme koje je u potpunosti sigurno i isključuje ogromne tragedije. Mi, kao ljudski rod to ne smijemo zaboraviti”, kazao je Petříček.

Kako je kazao, Srebrenica ostaje velika trauma građanima Bosne i Hercegovine.

– Mislim da se uvijek isplati tražiti odgovore na pitanje kako je zaista prebroditi. U Drugom svjetskom ratu Čehoslovačka je ispaštala u rukama njemačkih nacista i njihovih pomagača. Jevreji i drugi narodi, pa i slučajno odabrano lokalno stanovništvo su bili predmetom istrebljenja. Mi smo to u značajnoj mjeri prebrodili. Njemačka je priznala zločine nacista i jasno osudila ovaj svoj dio historije. To je oživilo češko-njemačke odnose i dovelo do njihovog procvata. Isto se može desiti i u BiH. Genocid u Srebrenici, dokazan detaljnim sudskim procesima, se ne smije na koji način opravdavati. Prepoznavanje činjenica, pokajanje i sjećanje – ja vjerujem da je to jedini pravi smjer. Ovo vrijedi za sve strane i sve aktere koji su počinili zločine bilo kada u ratu. Nije samo Srebrenica u pitanju. Da budem jasan: ovdje nema mjesta politikanstvu. Poigravanje sa tragedijama u svrhu dobijanja političkih poena, glorifikacija ratnih zločinaca ili pokušaji da se promijeni historija će samo eskalirati tenzije i konflikt – naveo je.

Misli da je potrebno upravo suprotno – depolitizirani historijski pregled prošlosti, prepoznavanje svih pritužbi i zajednička predanost boljoj budućnosti.

– Ovo traži iskren napor i hrabre korake političara na svim stranama, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i izvan njenih granica. Učinite da se to desi, jer najveća mi je želja da pozdravim pomirenu, mirnu, demokratsku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu kao članicu Evropske unije u što skorije vrijeme – kazao je ministar vanjskih poslova Republike Češke Tomáš Petříček.

10:45 – Mike Pompeo, američki državni sekretar: “Od tog strašnog dana, stasala je generacija. Oni među nama koji se sjećaju šta se dogodilo prije četvrt stoljeća moraju za ovu generaciju graditi mirniju i prosperitetniju budućnost u demokratiji. Izgradimo budućnost koja će biti dobra za sve narode – bez obzira na rasu ili religiju – i ujediniti nas zajedničkim vrijednostima, utemeljenim na pravima pojedinca. Učinimo da ta budućnost, u kojoj će se grozne lekcije Srebrenice pamtiti i nikada ne ponoviti, bude svjetlija. Danas, Sjedinjene Države nanovo izražavaju svoju posvećenost tom cilju, zajedno sa našim partnerima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta. Bog vas blagoslovio”.

10:31 – Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton uputio je snažnu poruku povodom 25. godišnice genocida u Srebrenici.

– Širom svijeta, konflikti bazirani na etničkoj, rasnoj i vjerskoj pripadnosti nastavljaju da donose neizdrživu patnju i gubitke porodicama, urušavanje društvima i ekonomijama i srceprajuće, srceparajuće brojke izbjeglica. Isuviše puno ljudi na Zemlji danas može se lično poistovjetiti sa majkama, ženama i djecom koji su izgubili svoje voljene u Srebrenici. 25 godina kasnije čini se da nismo puno toga naučili na mnogo mjesta. Čak i kada ste ispoštovali teške političke kompromise Dejtonskog sporazuma i najvažnije – sačuvali ste mir. Važnije je sada nego ikada da se sjetimo da u Bosni i širom svijeta istinska demokratija zahtijeva istinsku posvećenost inkluzivnom društvu, uključujući zajedničko odlučivanje, posvećenost vladavini prava i otkrivanje teške istine o prošlosti kako biste bili slobodni graditi drugačiju budućnost.

Nadam se da će u sljedećih 25 godina, svi građani Bosne i svi mi širom svijeta koji vam žele dobro, sjetiti žrtava 11. jula i raditi još više nego što već jeste da se održi i jača mir, da se prošire ekonomske prilike, da se izgradi inkluzivna budućnost za vašu djecu i unučad. Radeći to bi se napravila adekvatna posveta onima kojih se sjećamo danas i napravit će primjer idućoj generaciji i cijelom svijetu – da konflikti iz prošlosti ne moraju zasjeniti obećanu budućnost. To je pravi dar koji možete dati u čast onih koji su platili najveću cijenu. Hvala vam – naveo je bivši američki predsjednik.

10:25 – Charles, Prince od Walesa, Ujedinjeno Kraljvstvo: “Grozni događaji 1995. godine, od strane međunarodnih sudova potvrđeni kao genocid, su strašna mrlja na našoj kolektivnoj svijesti”.

10:20 – Na komemoraciji su se obratili i Serge Brammertz, glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove i Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius.

Obraćanje zvaničnika

Brammertz: Tolerisanjem negiranja genocida opet izdajemo žrtve; Agius: Revizionisti žele zakopati istinu

– Školski udžbenici u Bosni i drugdje u regionu ne govore istinu o genocidu. Političke vođe – naročito u Republici Srpskoj i Srbiji – nastavljaju da negiraju genocid. Oni ekstremniji nazivaju ga prevarom ili mitom, dok oni koji pokušavaju održati određeni privid sofisticiranosti vode polemiku o pravnim konceptima kao kvazistručnjaci. Tome se mora stati na kraj. Međunarodna zajednica se već predugo nada da će ovaj problem jednostavno nestati. Neće. Daljim tolerisanjem negiranja genocida, u bilo kom obliku, iznevjeravamo žrtve Srebrenice još jednom, kao što smo to učinili prije dvadeset pet godina. Svi mi moramo provoditi politiku nulte tolerancije kada je riječ o negiranju genocida, baš kao što to činimo s rasizmom i drugim oblicima diskriminacije. A vapaji žrtava za zakonima kojima se suzbija negiranje genocida zaslužuju mnogo više razmatranja i podrške. Stoga, u zaključku, obilježimo ovu 25. godišnjicu genocida u Srebrenici ne samo riječima, nego djelom. To bi bila uistinu primjerena počast žrtvama i preživjelima, i sjećanje na Srebrenicu. Hvala vam što ste mi dopustili da vam se danas pridružim – zaključio je Brammertz.

9:50 – Danas je 11. juli, dan kada obilježavamo 25. godišnjicu genocida nad Bošnjacima “sigurne zone UN-a Srebrenica”. Danas smo ovdje jer nam naša kultura sjećanja nalaže da ne zaboravimo i podsjećamo da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima Podrinja, rekao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine.

Poručio je da “smo danas ovdje zbog njih, zbog nas”.

– Zbog naše djece da znaju i da se čuje o genocidu u Podrinju. Da pamtimo žrtve, da generacije prenose novim naraštajima istinu i da se ta istina nikad ne zaboravi. Danas će napokon smiraj naći devet žrtava genocida, danas će se oni pridružiti do sada ukopanoj 6.643 žrtvi ubijenoj u julu 1995. godine. Tu smo danas sa svima vama zajedno da sjedočimo i samo istinu govorimo. Srebrenica je danas mrlja u historiji svjetske organizacije Ujedinjenih nacija. Srebrenica je mrlja svih savjesti moćnika tog vremena. Srebrenica je danas borba za pravdu. Srebrenica je više od 8.372 ponovljene istine. Srebrenica smo svi mi koji danas stojimo na strani istine i na pravoj strani historije – pojasnio je Fejzić.

Kako je kazao, za njih koji žive u Srebrenici, svaki dan je 11. juli.

– Svaki dan se borimo za istinu, borimo se i onda kada negiraju genocid – rekao je Fejzić.

9:35 – Počela je komemoracija u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

Autor: Muhidin Živojević

9:31 – Tokom komemoracije obratit će se ili će biti prikazane kratke video poruke sljedećih državnika i zvaničnika:

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacijskog odbora i aktuelni zamjenik načelnika opštine Srebrenica

Serge Brammertz, IRMCT

Carmel Agius, IRMCT

Valentin Inzko, OHR

Muhammed Mahatir, Malezija

Bill Clinton, bivši predsjednik Sjedinjene Američke Države

NjKV Charles, princ od Walesa, Ujedinjeno Kraljevstvo

Philippe Goffin, Kraljevina Belgija

Jeppe Kofod, Kraljevina Danska

Tomáš Petříček, Češka Republika

Linas Linkevičius, Republika Litvanija

Nj.K.V. Princ Faisal bin Farhan Al-Saud, Kraljevina Saudijska Arabija

Michael Pompeo, Sjedinjene Američke Države

Marija Pejčinović Burić, Vijeće Europe

Thomas Greminger, OSCE

David-Maria Sassoli, Europski Parlament

Charles Michel, Europsko Vijeće

Ursula von der Leyen, Europska Komisija

Bojko Borisov, Bugarska

Justin Trudeau, Kanada

Giuseppe Conte, Republika Italija

Xavier Bettel, Veliko Vojvodstvo Luksemburg

Muhyiddin Yassin, Malezija

Mark Rutte, Kraljevina Nizozemska

Erna Solberg, Kraljevina Norveška

Imran Khan, Islamska Republika Pakistan

Pedro Sánchez, Kraljevina Španjolska

Stefan Löfven, Kraljevina Švedska

Boris Johnson, Ujedinjeno Kraljevstvo

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa

Ilir Meta, Republika Albanija

Alexander van der Bellen, Republika Austrija

Ilham Aliyev, Republika Azerbejdžan

Zoran Milanović, Republika Hrvatsk

Sauli Niinistö, Republika Finska

Emmanuel Macron, Republika Francuska

Hassan Rouhani, IR Iran

Frank-Walter Steinmeier, Savezna Republika Njemačka

Milo Đukanović, Crna Gora

Stevo Pendarovski, Republika Sjeverna Makedonija

Zuzana Čaputová, Republika Slovačka

Borut Pahor, Republika Slovenija

Simonetta Sommaruga, Švicarska Konfederacija

Recep Tayyip Erdoğan, Republika Turska

Antonio Guterres, Ujedinjeni narodi

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine

9:25 – U Memorijalni centar stigli su Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kardinal Vinko Puljić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić

9:20 – Britanski ambasador Matthew Field po dolasku u Potočare izjavio je: Velika je privilegija biti jedan od nekolicine koji može lično prisustvovati komemoraciji. Tu sam da odam počast žrtvama genocida u ime Kraljevine. Premijer Boris Johnson i princ Charles su poslali video poruke. Genocid je tragedija za sve ljude, i to moramo spoznati da mi imali bolju budućnost.

9:15 – U Memorijalni centar Srebrenica – Potočari pristižu zvanice. Među prvima su došli ambasador SAD-a Eric Nelson, resu-l-ulema Husein ef. Kavazović, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turkovića…

9:10 – Američki ambasador Eric Nelson u Potočarima je jutros rekao: “Ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama pridružuju se narodu BiH u trenutku kada odajemo počast 8372… žrtava genocida u Srebrenici. U nastojanjima da nikada ne zaboravimo, 25 godina poslije moramo biti odlučni da ne smije biti poricanja genocida, da nema poricanja onoga sto se dogodilo. SAD su pouzdan partner BiH i njene građane i njenim nastojanjima da se bore za prosperitetnu državu.

Pročitajte...