Komisija za jednakopravnost splova Skupštine TK ne podržava Prijedlog Budžeta TK za 2020. godinu

Komisija za jednakopravnost spolova Skupštine Tuzlanskog kantona danas je jednoglasno ostala uzdražana kod razmatranja Prijedloga Budžeta Tuzlanskog kantona Tuzlanskog kantona za 2020. godinu. Mišljenja su da milion KM nije dovoljan za pronatalitetnu politiku. Podsjećamo, riječ je o novoj budžetskoj poziciji kojom se nastoji pomoći natalitet u TK.
Od predviđenih preko 432 miliona miliona KM koliko bi trebao iznositi Budžet Tuzlanskog kantona za 2020. godinu, samo za socijalnu politiku je predviđeno blizu 35 miliona KM. Prvi put u Budžetu će se naći pozicija za podršku pronatalitetnoj politici, a za što je planirano milion KM. Komisija za jednakopravnost spolova jednoglasno je bila uzdražana, čime Prijedlog Budžeta nije dobio podršku ove skupštinske komisije. Za razlog navode upravo milion predviđen za natalitet.
Komisija se upoznala sa odgovorom Federalnog ministarstva zdravstva u vezi Zaključka komisije od 16. 10. 2019. godine, te prihvatila Informaciju Udruženja žena Romkinja ‘’Bolja budućnost’’ Tuzla.

Pročitajte...