Prijem povodom Dana nezavisnosti BiH: Pružamo ruku i onima koji nisu glasali za nezavisnost, ovo je i vaša zemlja

SARAJEVO, Bosna i Hercegovina - 27. februar 2020.: U Predsjedništvu BIH večeras je održan svečani prijem povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine kojem su domaćini bili članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić. U obraćanju prisutnima, Komšić je istakao da niko građanima BiH nije mogao ubiti niti nadu niti vjeru u ono za šta su se zalagali, a to je država jednakopravnih građana. ( Samır Jordamovıc - Anadolu Agency )

Komšić: BiH je naša, zajednička, učinimo je boljom nego što je danas

Bosna i Hercegovina u nedjelju će proslaviti 28. godišnjicu od kada je stekla nezavisnost, a tim povodom predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović organizirali su večeras svečani prijem u zgradi državnog Predsjedništva u Sarajevu.

Okupljenima na svečanosti, organiziranoj u znak obilježavanja dana kada su građani BiH odlučili živjeti u suverenoj i nezavisnoj BiH, obratio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je kazao da se večeras svi s ponosom prisjećaju 1. marta kao dana stjecanja nezavisnosti države BiH.

– Dana kada su građani BiH koristeći se demokratskim mehanizmom referenduma izrazili svoju građansku volju za suverenom i nezavisnom državom BiH i time stvorili preduvjete za njeno međunarodno priznanje – podsjetio je Komšić.

Napomenuo je da je u periodu koji je nakon toga uslijedio, BiH pokazala i po ko zna koji put u njenoj historiji dokazala svoju neuništivost, a oni koji je vole, njeni građani, vodeći se ljubavlju prema svojoj domovini, dali su sve od sebe da sačuvaju njen međunarodno-pravni subjektivitet i u tome su uspjeli.

Dodao je da niko Bosancima i Hercegovcima nije mogao ubiti niti nadu, niti vjeru u ono za što su se zalagali, a zalagali su se za isto ono za šta se zalažu i danas, za državu jednakopravnih građana, državu u kojoj je bilo, u kojoj ima, i u kojoj će uvijek biti mjesta za sve.

Takvu državu, kazao je Komšić, željela je i sada želi većina bh. građana, ali je potrebno na zreo način suprotstaviti se svim pokušajima podjela koje se nameću bile one političke, stranačke ili ideološke.

– Pružamo i treba da pružamo ruku i onima koji nisu glasali za nezavisnost države BiH, ili se nezavisnosti i suverenosti i sada protive. Moja poruka, tim mojim sugrađanima je iskrena, kratka i jasna. Ovo je i vaša zemlja. Niko vam je ne želi, neće i ne može oteti. Naša je, zajednička, učinimo je boljom nego što danas jeste, ako ne zbog nas samih onda barem radi djece koja dolaze za nama – pozvao je Komšić.

Poručio je da se ne smije dopustiti da se vlastitoj djeci omrzne kućni prag, te da sreću i životne prilike traže daleko od ove zemlje nego je potrebno ostaviti im nadu da ova zemlja može biti najbolje mjesto na svijetu za njih.

Smatra da se u tome može uspjeti jedino ako se kloni izražavanja nepoštovanja i nerazumijevanja jednih prema drugima, ako se kloni bespotrebnih strahova, zaobilaženja zakona i podrivanja institucija koje su državne i moraju biti na usluzi svima, podjednako.

– Rušiti povjerenje, poštovanje, pa nažalost i institucije je lako, ali to predstavlja čin bezumlja, dok bezumlje za sobom uvijek vuče i tragične posljedice – kazao je Komšić.

Izrazio je nadu da je sve ono što se događa proteklih dana, a nije usmjereno ka izgradnji boljeg društva nego ka razgradnji, ipak samo loša gluma, loš odabir metoda u političkom djelovanju, izražavajući uvjerenje da ratoboran čovjek u uvjetima mira nasrće prije svega na samog sebe.

Ocijenio je da je pred građanima, društvom i državom ispunjavanje brojnih uvjeta da bi se približili sigurnijem ambijentu življenja u okviru širih međunarodnih asocijacija, što je zacrtano u vanjskopolitičkim prioritetima.

No, naglasio je da niko izvan ove zajedničke zemlje ne može imati veći interes i korist za tim od onih koji dijele isto podneblje jer u svijetu nije moguće pronaći veće prijatelje ako ih se ne pronađe među sobom.

– Na kraju, ne bježeći i ne stideći se naše vrele balkanske krvi i temperamenta, mi ipak samo želimo da budemo jedna obična, normalna, mirna i sigurna zemlja. Svim građanima čestitam 1. mart Dan nezavisnosti države Bosne i Hercegovine – zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Svečanosti u Predsjedništvu odazvao se veliki broj zvanica među kojima su bili predstavnici državnih i federalnih institucija, međunarodnih organizacija, diplomatskog i vojno diplomatskog kora, te brojne zvanice iz političkog i javnog života BiH.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 1. marta. Punoljetni građani tadašnje Savezne Republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti BiH na referendumu 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Na referendum je izašlo 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od tog broja njih 99,7 posto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska zajednica 6. aprila 1992. godine priznala je BiH kao nezavisnu i suverenu državu.

Prijem povodom Dana nezavisnosti BiH: Pružamo ruku i onima koji nisu glasali za nezavisnost, ovo je i vaša zemlja
– U obraćanju prisutnima, Komšić je istakao da niko građanima BiH nije mogao ubiti niti nadu niti vjeru u ono za šta su se zalagali, a to je država jednakopravnih građana

SARAJEVO (AA) – U Predsjedništvu BIH večeras je održan svečani prijem povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine kojem su domaćini bili članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju prisutnima, Komšić je istakao da niko građanima BiH nije mogao ubiti niti nadu niti vjeru u ono za šta su se zalagali, a to je država jednakopravnih građana.

“Večeras se s ponosom prisjećamo 1. marta kao dana stjecanja nezavisnosti države BiH, dana kada su građani BiH putem referenduma izrazili svoju građansku volju za suverenom i nezavisnom državom BiH i time stvorili uvjete za njeno međunarodno priznanje. U periodu koji je nakon toga uslijedio, BiH je pokazala i po ko zna koji put u njenoj historiji dokazala svoju neuništivost. Oni koji je vole, njeni građani, vodeći se ljubavlju prema svojoj domovini, dali su sve od sebe da sačuvaju njen međunarodno-pravni subjektivitet i u tome su uspjeli. Niko Bosancima i Hercegovcima nije mogao ubiti niti nadu niti vjeru u ono za šta smo se zalagali, a zalagali smo se za isto ovo za što se zalažemo i danas, za državu jednakopravnih građana, državu u kojoj je bilo, u kojoj ima i u kojoj će uvijek biti mjesta za sve. Takvu državu je željela i sada želi većina građana BiH”, kazao je Komšić.

Istakao je da je danas ipak potrebno na zreo način suprotstaviti se svim pokušajima podjela koji se nameću, bilo da su one političke, stranačke ili ideološke.

“Pružamo i trebamo da pružamo ruku i onima koji nisu glasali za nezavisnost države BiH ili se nezavisnosti i suverenosti i sada protive. Moja poruka tim mojim sugrađanima jeste kratka, iskrena i jasna: ovo je i vaša zemlja, niko vam je ne želi, neće i ne može oteti, naša je zajednička, učinimo je boljom nego što danas jeste, ako ne zbog nas samih, onda barem radi djece koja dolaze za nama. Ne smijemo dopustiti da vlastitoj djeci omrznemo kućni prag i da svoju sreću i životne prilike traže daleko od ove zemlje. Moramo im ostaviti nadu da ova zemlja može biti najbolje mjesto na svijetu za njih. U tome možemo uspjeti ako se kao odgovorni ljudi klonimo izražavanja nepoštovanja i nerazumijevanja jednih prema drugima, ako se klonimo bespotrebnih strahova, zaobilaženje zakona i podrivanja institucija koje su naše državne. Rušiti povjerenje i poštovanje, pa nažalost i institucija, je lako ali to predstavlja čin bezumlja, dok bezumlje sobom uvijek vuče i tragične posljedice”, kazao je Komšić.

Naglasio je kako nikada ne treba zaboraviti da, kako je rekao, ratoboran čovjek u uvjetima mira nasrće prije svega na samog sebe.

“Ja se i nakon svega, još uvijek pomalo nadam da je sve ono čemu smo mogli svjedočiti proteklih dana, a nije usmjereno ka izgradnji boljeg društva nego ka razgradnji, da je sve to ipak samo jedna loša gluma, jedan loš odabir metoda u političkom djelovanju, jer vjerujem da ratoboran čovjek u uvjetima mira nasrće prije svega na samog sebe. Zato umjesto rušenja i prijepora, neka izgaranje za mir i prosperitet bude glavni izazov i ono u čemu ćemo se takmičiti”, rekao je Komšić.

Na kraju je dodao da želi da BiH bude jedna obična normalna, mirna i sigurna zemlja za sve njene građane.

“Pred nama kao građanima, društvom i državom stoji ispunjavanje brojnih uvjeta kako bi se približili jednom sigurnijem ambijentu življenja u okviru širih međunarodnih asocijacija, što je zacrtano u našim vanjskopolitičkim prioritetima. Međutim, trebamo znati da niko izvan ove naše zajedničke zemlje od toga nema veći interes i korist od nas koji ovdje dijelimo isto podneblje. Nećemo u svijetu pronaći veće prijatelje ako ih ne pronađemo među nama samima, ali ja vjerujem da to možemo. Na kraju, ne bježeći i ne stideći se naše vrele balkanske krvi i temperamenta, mi ipak samo želimo da budemo jedna obična normalna, mirna i sigurna zemlja. Svim građanima čestitam 1. mart, Dan nezavisnosti države Bosne i Hercegovine”, kazao je Komšić na samom kraju.

Prijemu su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, vjerskog i javnog života BiH, članovi diplomatskog kora i brojne druge zvanice.