Komšić: Neka Plamen mira bude znak da smo sposobni za velike stvari (VIDEO)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Olimpijska baklja mira stigla je iz Banje Luke u Sarajevo.

Baklju su od Evropskog olimpijskog komiteta u Rimu preuzeli gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković, a zatim je jučer svečano dočekana u Banjoj Luci.

Iz Banje Luke u Sarajevo prebačena je avionom Fly Bosnia, a gradonačelnik Sarajeva Skaka nakon slijetanja aviona još jedanput je rekao da vjeruje da je u Sarajevu ponovo probuđen olimpijski duh.

– Iskreno želim da naša djeca žive vrijednosti olimpijskog duha, a na nama je obaveza da stvaramo platforme kao što je EYOF. Ovo je prilika da zajedno gradimo, a vjerujem da smo uspjeli probuditi olimpijski duh u Sarajevu – izjavio je Skaka

Baklju su dočekali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, te Denis Zvizdić, predsjednik Vijeća ministara BiH i aktualni zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH.

– EYOF je najveći sportski događaj nakon Olimpijade 1984. u Sarajevu, a broj sportista koji će učestvovati premašio je čuvene Zimske olimpijske igre. Neka nam Plamen mira bude znak i nada da su ovi gradovi i BiH sposobni za velike stvari kada su ujedninjeni – rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istaknuo je da EYOF snažno pomaže Bosni i Hercegovini.

– Ovo je veliki dan za državu BiH. EYOF snažno utiče na reputaciju BiH na međunarodnom planu i na reintegraciju BiH. Mi trebamo na ovaj način graditi BiH, na način na koji su radili ovi vrijedni ljudi koji su uspjeli da nas dovedu do značajne evropske sportske manifestacije – izjavio je Džaferović.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić vjeruje da će EYOF biti najbolje organiziran do sada.

– Ovim činom počinje jedan od najvažnijih sportskih događaja u BiH. Sve u vezi s olimpijadom je poruka mira, pet olimpijskih krugova simboliziraju saradnju pet naseljenih kontinenta. Treba da se ponašamo u skladu s olimpijskim geslom – brže, više, jače i da poštujemo olmpijski duh i da prevaziđemo naše razlike – rekao je Zvizdić.

EYOF 2019 počinje 9. i trajat će do 16. februara u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Nastupit će više od 1.100 takmičara i 750 članova delegacija nacionalnih olimpijskih komiteta.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno