“Korona 2” Vlade FBiH: Objavljeni pozivi za finansijsku pomoć najpogođenijim sektorima

Set mjera “Korona 2” Vlade Federacije BiH od danas je aktivan. Mjere su ovaj put u formi uredbi, a tretirani su najugroženiji sektori.

Federalna  ministarstva okoliša i turizma i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva su, na osnovu Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije koronavirusa, danas raspisala javne pozive za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći od 30 miliona KM ugroženim poslovnim subjektima iz turističko-ugostiteljskog i 10 miliona KM iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Pravo učešća po javnom pozivu iz turističko-ugostiteljskog sektora imaju hoteli, turističke agencije, turoperatori i turistički vodiči, a otvoren je 21 dan od dana objave. Svi zainteresirani ovaj poziv mogu preuzeti na internet stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Pravo učešća po javnom pozivu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji je objavljen na webu ovog ministarstva i koji će također biti otvoren 21 dan od dana objavljivanja, imaju izvozno orijentirana privredna društva, zadruge, obrti i drugi pravni subjekti koji su ostvarili izvoz veći od 30 posto od ukupnog prihoda u prethodnoj godini (vlastita proizvodnja, otkup ili prerada poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s teritorije Federacije BiH).

To se odnosi na meso i prerađevine od mesa (goveđe, svinjsko, ovčije i kozije), mlijeko i prerađevine od mlijeka, meso peradi i njihove prerađevine, ribe (morske i slatkovodne) i njihove prerađevine, voće i prerađevine od voća, grožđe i masline i njihove prerađevine, povrće i njegove prerađevine, med i druge pčelarske proizvode, ljekovito i aromatično bilje i njihove prerađevine i gljive i njihove prerađevine.

Da bi ostvario pravo na pomoć, korisnik, između ostalog, mora biti upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG), odnosno Registar klijenata (RK) i registriran kao pravni subjekt, zadruga, obrt ili drugi pravni subjekt iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Opći ciljevi dodjele finansijske pomoći su očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima ili djelatnostima.

Privredni subjekti ovu pomoć moći će koristiti isključivo za isplate minimalnih bruto plaća i troškove poslovanja koji su nastali u periodu od 1.7. do 31.12.2020. godine.

Jedan od uvjeta ovih javnih poziva je i to da korisnici finansijske pomoći ne mogu smanjiti broj radnika u periodu do 31. decembra 2020. godine, a u odnosu na broj radnika na dan 30. septembar 2020. godine.

Ukupna finansijska sredstva za provedbu ove uredbe osigurana su u Budžetu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 90.000.000 KM, a maksimalan iznos pomoći koji se može dodijeliti jednom korisniku, po ovom pozivu ne može preći 700.000 KM.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je jučer objavilo javni poziv za pomoć izvoznim privrednim društvima u sektoru industrije.