Koronavirus u TK: 28 novozaraženih, tri osobe preminule

Na UKC- u Tuzla urađena su 229 testiranja, a njih 28 je označeno kao pozitivno. U našem kantonu zabilježena su i tri smrtna ishoda, čime se broj umrlih od početka epidemije do danas popeo na 32. U protekla 24 sata u Federaciji BiH testiran je 421 uzorak, od kojih je 71 pozitivan na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Bosansko-podrinjskom, Posavskom i Kantonu Sarajevo, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Federacije.

Novinar: Devleta Brkić

U Tuzlanskom kantonu u posljednja 24 sata zabilježena su i tri smrtna slučaja. Riječ je o dvije osobe iz Živinica. Jedna osoba ženskog spola, srednje životne dobi i jedna osoba muškog spola starije životne dobi, oboje u Covid bolnici sa više udruženih oboljenja.  Jedna preminula osoba je sa područja  općine Banovići, muškog spola, starije životne dobi iz Respiratornog centra, sa također brojnim udruženim oboljenjima.

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla testirana su 229 uzorka, a COVID-19 potvrđen je kod 28 osoba. Najviše zaraženih je iz Lukavca 9 osoba, zatim Banovići 7, Živinice i Tuzla po 4, Kladanj 2, te Gračanica i Sapna po jedna novozaražena osoba. Trenutno je na području Tuzlanskog kantona 688 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

U UKC Tuzla su hospitalizovane 64 osobe, od kojih je jedna na respiratoru, dok je 624 pozitivnih osoba u kućnoj izolaciji. Od posljedica izazvanih koronavirusom u našem kantonu od početka epidemije preminule su 32 osobe. Broj oporavljenih iznosi 373, dok je od pojave prvog slučaja do danas evidentirano ukupno 1094 pozitivnih osoba. Pod zdravstvenim nadzorom je 613 osoba.

Kada je u pitanju epidemija koronavirusa u regiji najteža situacija je u Sandžaku, odnosno Novom Pazaru. Veliki problem u ovom dijelu Srbije je i činjenica da je značajan broj ljekara pozitivan na COVID – 19. U pomoć kolegama iz Sandžaka u petak je otputovao i tim ljekara iz Sarajeva i Tuzle. Tim UKC-a Tuzla u kojem se nalaze tri ljekara i tri diplomirana medicinska tehničara predvodi načelnik Klinike za hirurgiju, prof. dr. Zijah Rifatbegović. Prema njegovim riječima situacija u Novom Pazaru je teška, ali je bolja nego što je bila prethodnih dana. Timovi iz Tuzle i Sarajeva rade zajedno sa kolegama iz Novog Pazara, Kragujevca i Krajeva, te ističe Rifatbegović, ulažu velike napore da spase ljudske živote.

– Mi činimo sa naše strane sve ono što je u našem domenu. Mogu reći da je opremljenost bolnice dosta dobra, da ima dovoljno zaštitne opreme, dovoljno materijala. Međutim, kliničke slike su teške. Sinoć u toku noći preminulo je još pet pacijenata, kazao nam je Prof.dr.med sci Zijah Rifatbegović, načelnik klinike za hirurgiju.

Dolaskom ljekara iz Tuzle, Sarajeva, Kragujevca i Krajeva u Novi Pazar situacija je naglašava Rifatbegović dosta povoljnija kada je u pitanju zdravstveni kadar. Trenutno se, dodaje, rade samo hitne operacije.

Veći dio hirurgije pretvoren je prostorije COVID-a. U preostalom dijelu, operativnom, smještene su ortopedija, urologija, ginekologija. Mi se trudimo da pokrijemo sve te pacijente, koji zahtjevaju hitan, neodložan hiruški tretman, dodao je.

Planirano je da tim tuzlanskih ljekara u Novom Pazaru ostane do 24. a iz Sarajeva do 20. jula, ali sve ovisi o tome kako se situacija bude razvijala u matičnim ustanovama. Situacija na UKC Tuzla trenutno je stabilna.

Krizni štab Federacije BiH objavio preporuke kako pravilno koristiti platnenu masku. Na početku su naveli da je veoma bitno detaljno oprati ruke prije nego što uzmemo masku. Na kraju su naveli da se jednom dnevno platnena maska mora oprati u toploj vodi s deterdžentom te da mora biti čista za naredno korištenje. Napomenuli su da masku može koristiti samo jedna osoba i nikome je ne treba poklanjati.

(rtvtk)

 

Pročitajte...