Koronavirus: U TK 43 nova slučaja zaraze, preminula jedna osoba

Epidemiološka situacija u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH i dalje je složena. U posljednja 24 sata na UKC-u Tuzla urađeno su 264 testiranja, a Covid 19 potvrđen je kod 43 osobe. Najviše zaraženih je u Tuzli. Iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva ističu da je situacija i dalje pod kontrolom. U slučaju pojave većeg broja pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje bit će primjenjen i dio kriznog plana koji se odnosi na aktiviranje Opće bolnice dr. Mustafa Beganović Gračanica u smislu potencijalne COVID bolnice.

Novinarka: Devleta Brkić

– U Tuzlanskom kantonu u posljednja 24 sata borbu sa Covid-om 19 izgubio je muškarac starije životne dobi iz Sapne, koji je imao brojna udružena oboljenja. U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla testirana su 264 uzorka, a COVID-19 potvrđen je kod 43 osoba. Najviše zaraženih je iz Tuzle 14 osoba, zatim Banovići 7, Kalesija i Lukavac po 5, Gračanica i Sapna po 4, Živinice 3, te Doboj Istok jedna novozaražena osoba.

Zbog povećanog priliva pacijenata zaraženih koronavirusom čije liječenje zahtijeva bolnički tretman, Univerzitetski klinički centar Tuzla pristupio je proširenju bolničkih kapaciteta COVID odjeljenja na Klinici za zarazne bolesti. Kapaciteti bolnice prošireni su na ukupno 110 kreveta. Kao alternativa čuva se Klinika za plućne bolesti u Slavinovićima. Iako se nadaju da za tim neće biti potrebe, Krizni štab ministarstva zdravstva TK odlučio se za aktivaciju kriznog plana koji se odnosi na aktiviranje Opće bolnice dr. Mustafa Beganović Gračanica u smislu potencijalne COVID bolnice.

– Radi se o oko 40 kreveta. Međutim s obzirom i na njihove kapacitete i na sve ostalo, prije svega na tehničku izvodljivost osiguranja prolaska ne-covid pacijenata kroz taj dio same bolnice, najvjerovatnije da bi u tom slučaju Bolnica u potpunosti morala obustaviti svoj rad i da bi u periodu prije nego je proglasimo covid bolnicom pacijenti iz Opće bolnice Gračanica trebali biti transportovani na UKC. To nam je nešto što čuvamo kao rezervni plan ukoliko zaista dođe do potrebe za tim, kazala nam je predsjednica kriznog štaba ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić.

Prema riječima predsjednice Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK, prošle sedmice je povećan broj hospitaliziranih osoba. Radi se pozitivnima na virus korona koji su bili u kućnoj izolaciji, a kod kojih je došlo do naglog pogoršanja kliničke slike.

Čolić ističe da je potrebno da i dalje ostanemo odgovorni, te da je poštivanje mjera najbolji način spriječavanja širenja infekcije među stanovništvom.

– Nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičke distance, pojačana higijena. Maske obavezno u zatvorenom prostoru, na otvorenom ukoliko ne možete obezbijediti socijalnu distancu. Preporuke za hronične bolesnike i osobe starije od 65 godina da, ukoliko im uslovi života dozvoljavaju, da izbjegavaju gužve, transport javnim prevozom i sve ostalo gdje mogu doći u kontakt sa eventualno pozitivnom osobom, dodala je Ćolić.

Na području Tuzlanskog kantona trenutno je 721 aktivno zaražena osoba. Hospitalizirana je 61 osoba, od kojih su dvije na mehaničkoj ventilaciji. Pozitivnih u kućnoj izolaciji je 660, a pod zdravstvenim nadzorom je 775 osoba.

Do sada se u našem kantonu oporavilo 655 osoba, a od komplikacija izazvanih koronavirusom do sada je preminulo 47 osoba.

(RTVTK)