Koronavirus u TK: 70 novozaraženih, najviše u Kalesiji, Tuzli i Lukavcu

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu i dalje je složena. Rezultati testiranja koji se objavljuju iz UKC Tuzla pokazuju oko 10% novozaraženih pacijenata, i to je zakonitost koja se održava duže vrijeme, ističe pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla Šekib Umihanić. U posljednja 24 sata na UKC-u Tuzla urađeno je 349 testiranja, a Covid 19 potvrđen je kod 70 osoba.

Novinarka: Devleta Brkić

U Tuzlanskom kantonu u posljednja 24 sata zabilježen je i jedan smrtni slučaj. Riječ je o muškarcu srednje životne dobi iz Lukavca, sa komorbiditetom. U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla testirana je 349 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 70 osoba. Najviše zaraženih je iz Kalesije 20 osoba, zatim Tuzla 17, Lukavac 16, Živinice 9, Srebrenik 4, Gračanica 3, te Kladanj jedna novozaražena osoba.

U sklopu Domova zdravlja potrebno je pristupiti osnivanju „COVID ambulanti“ ili „Covid odjeljenja“ u kojim bi se, pored uzimanja brisa za PCR testiranje Covid-19, uradile i ostale neophodne laboratorijske pretrage i RTG snimak pluća. Navedene pretrage poslužile bi za procjenu stanja pacijenta, kao i potrebe za upućivanjem pacijenata u Klinički centar.

U slučaju povećanog broja oboljelih od Covid-19, ovakav način organizacije rada zdravstvenih ustanova će biti jedini način da se izbjegne kolaps kapaciteta UKC Tuzla, ističe doktor Umihanić.

– Cilj je da se pacijenti koji su COVID pozitivni obrade u domovima zdravlja. Obrada podrazumijeva laboratorijsku i radiološku obradu. Onda nakon procijene stanja da se pacijent uputi u Klinički centar odnosno COVID bolnicu. Do sada to nismo imali takav slučaj. Međutim bojim se da ćemo iscrpiti uskoro kapacitete Kliničkog centra, odnosno u slučaju priliva većeg broja pacijenata koji zahtjevaju obradu, istakao je pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla Šekib Umihanić.

U slučaju rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije u TK i pojave izuzetno velikog broja oboljelih, potrebno je osnovati tzv. covid odjeljenja, ističe pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

– Odjeljenje bi podrazumijevalo da se određeni broj pacijenata i zbrine u Domu zdravlja u smislu hospitalizacije, odnosno ukazivanja pomoći u lijekovima, oksigenuterapiju itd. S tim u vezi bi trebalo napraviti procjenu kojim to brojem kisaoničkih boca raspolažemo i svom pratećom opremom za oksigenoterapiju na nivou cijelog kantona. Da vidimo čime raspolažemo, da li smo spremni da dočekamo taj jedan malo veći val obolijevanja, naglasio je Umihanić.

U cilju uspostave boljeg funkcioniranja zdravstvenog sistema, doktor Umihanić smatra da je potrebno što prije uraditi „feasibility studiju“ o formiranju jedinstvene javno-zdravstvene ustanove „Domovi zdravlja TK“-a, što bi u konačnici dalo bolju zdravstvenu zaštitu stanovništvu TK.

Stnovništvu se i dalje preporučuje da budu odgovorni prema sebi i drugima, da poštuje higijensko-epidemiološke mjere. To podrazumijeva nošenje zaštitnih maski, držanje fizičke distance i izbjegavanje masovnih okupljanja.

(RTVTK)

Pročitajte...